NAJSTRAŠNIJA NEPRAVDA SVIH VREMENA: Užasna ispovest čoveka koji je nevin robijao 39 godina!
Foto: Printscreen

Osuđen za ubistvo koje nije počinio

NAJSTRAŠNIJA NEPRAVDA SVIH VREMENA: Užasna ispovest čoveka koji je nevin robijao 39 godina!

Planeta -

Iz zatvora u Severnoj Karolini danas je oslobođen šezdesetjednogodišnji Džejms Robert Meklarkin koji je robijao 39 godina zbog ubistva koje, kako je sada dokazano, nije počinio.

On je formalno pušten na uslovnu slobodu, pošto su policija i javni tužilac saopštili da u avgustu 1974.godine nije ubio sedamdesetčetvorogodišnjeg Kloda Kilijana.

"Trebalo je da prođe 39 godina da bih konačno našao nekoga ko će mi poverovati. Sada sam slobodan čovek, ali nije kraj, jer sam i dalje osuđenik. Presuda mora da se poništi, jer nisam ubio Kilijana", rekao je Meklarkin po izlasku iz zatvora, preneo je AP.

Za ubistvo koje se desilo 1974. godine pored Meklarkina na doživotnu robiju osuđen je i Rej Čarls Degrafenrid, iako protiv njih nije postojao nijedan materijalni dokaz. Presuda je doneta samo na osnovu izjave njihovog druga iz detinjstva Melvina Harisa, koji je takođe bio osumnjičen.

Degrafenrid je u međuvremenui mentalno oboleo i nalazi se u delu zatvora predviđenom za psihičke bolesnike i za sada nije poznato da li će i on biti oslobođen.

Meklarkin i Degrafenrid su odmah bili osumnjičeni za ubistvo, ali su posle duge istrage skinuti sa spiska osumnjičenih.

"Tada je Haris, da bi izbegao da sam bude osumnjičen, rekao da smo mi ubice i to bilo dovoljno da nas pošalju na robiju. Rej Čarls je zbog te nepravde pukao, ali bi, bez obzira na to, i on morao da bude oslobođen, jer je takođe nevin", rekao je Meklarkin.

Haris je kasnije takođe dospeo u zatvor, jer je 1992. ubio čoveka, a nekoliko godina kasnije pred smrt je priznao da je lažno optužio drugove i da je on ubio Kilijana.

Iako je to ponovio pred sudom, sudija je zaključio da mu se ne može verovati, pa su Meklarkin i Degrafenrid ostali u zatvoru.

Policija je tek prošle godine, na zahtev Meklarkinove porodice i pod pritiskom javnosti, pristala da ponovo otvori taj slučaj i detektiv koji ga je vodio zaključio je da dvojica osuđenih nisu krivi, jer su u vreme ubistva bili na drugom mestu.

"Postoje brojni svedoci koji su to potvrdili i njihov alibi je izuzetno čvrst, tako da van svake sumnje možemo da kažemo da oni nisu izvršili to ubistvo", navodi se u izveštaju.

Kada su ga novinari po izlasku iz zatvora pitali kako je moguće da je bez dokaza osuđen, Meklarkin je rekao: "Bio sam crnac, a žrtva belac".

NEVIN 5 GODINA BIO U GVANTANAMU: Davali mu elektrošokove, davili ga i silovali i vikali GDE JE OSAMA

GREŠKOM OSUĐEN ZA STRAVIČAN ZLOČIN: Posle 33 godine u zatvoru, bivši mornar najzad na slobodi

PROVEO 43 GODINE U SAMICI: Amerikanac pušten iz zatvora na svoj 69. rođendan

(VIDEO) NIKAD NIJE KASNO ZA PRAVDU: Proveo 34 godine nevin u zatvoru, pa dobio milione za utehu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track