(VIDEO) KENEDIJEVE JE UNIŠTILA KLETVA: Istoriju porodice obeležila je smrt, a evo ko ih je prokleo
Foto: AP 11 Avg 2016

Teorija zavere

(VIDEO) KENEDIJEVE JE UNIŠTILA KLETVA: Istoriju porodice obeležila je smrt, a evo ko ih je prokleo

Planeta -

Malo koja porodica je bila predmet tolikog obožavanja, a istovremeno toliko skandala i teorija zavera kao Kenedijevi.

Postoji i teorija o tome da je cela porodica ukleta jer, kako je napisao Edvard Klajn u knjizi "Prokletstvo Kenedijevih" zaista se postavlja pitanje zašto je uvek neko iz te porodice čim bi stigao do cilja morao da plati najvišu cenu. Postoji više teorija kako je kletva nastala. Prema jednoj, kletvu je na oca bivšeg američkog predsednika Džozefa Kenedija, koji je navodno bio beskruplozan čovek i antisemita, bacio jedan rabin.

Prema drugoj, prokletstvo seže i dalje u prošlost i pripisuju ga Tomasu Ficdžeraldu, pradedi Džona Ficdžeralda Kenedija sa majčine strane koji je “uznemirio duhove” u Irskoj. Oni koji ne veruju u kletve misle da je ona izmišljena da bi se stalno držala tenzija u porodici koja je dala jednog predsednika Amerike, dva kandidata za predsednika i tri senatora.

Džozef Kenedi i njegova supruga Rouz imali su devetoro dece od koji je čak četvoro tragično stradalo. Godinama pre nego što su ubijeni Džon i Robert, život je izgubio njihov najstariji sin Džozef Kenedi Junior, u koga je porodica polagala političke nade i verovala da će upravo on postati predsednik Amerike.

Ali taj je plan prekinut je 1944. njegovom smrću. Poginuo je kao pilot u Drugom svetskom ratu. Bilo mu je 29. godina, a porodica nikada nije dobila njegovo telo. Četiri godine kasnije, takođe u avionskoj nesreći, poginula je sestra bivšeg američkog predsednika Ketlin. Stradala je u 29. godini života pri padu aviona u Francuskoj, dok je putovala iz Pariza prema Azurnoj obali.

Druga sestra, Rozemari, godinama je patila od psihičkog poremećaja pa je na predlog lekara i uz pristanak oca 1941. podvrgnuta lobotomiji. Zahvat je potpuno onesposobio tada 24-godišnju devojku. Preminula je 2005. nakon više od 40 godina vegetiranja u mentalnoj instituciji. Sedam godina pre ubistva Džona Ficdžeralda Kenedija njegova supruga Džeki Kenedi rodila je mrtvu devojčicu.

Godine 1963. dva dana nakon rođenja zbog problema sa plućima umro je njihov sin Patrik. Život su tragično izgubili i sinovi Roberta Kenedija. Dejvid Kenedi, koji se nikada nije oporavio od smrti oca, umro je 1984. od predoziranja kokainom, dok je drugi Robertov sin Majkl poginuo 1987. na skijanju u Aspenu. Imao je tek 39 godina.

Vožnja avionom bila je kobna i za jedinog sina bivšeg predsednika 38-godišnjeg Džona F. Kenedija juniora. On je u 1999. iz okruga Eseks za Nju Džerzi vozio mali avion. S njim u avionu bile su njegova žena i njena sestra. Dok su leteli nad Atlantikom, bila je noć i magla, Kenedi je postao dezorjentisan i srušio je avion u more. Niko nije preživeo nesreću. Poslednja smrt u porodica dogodila se 2012. kada je Robertova druga supruga Meri Ričardson Kenedi počinila samoubistvo vešanjem.

(Express.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track