KRAJ JEDNE ERE: Kakva je budućnost Kube posle Fidelove smrti
Foto: Reuters

Kako će se razvijati odnosi sa ostatkom sveta

KRAJ JEDNE ERE: Kakva je budućnost Kube posle Fidelove smrti

Planeta -

Kraj ere kubanskog lidera Fidela Kastra nameće pitanje o budućnosti kubanskog jednopartijskog sistema, ali i o tome ko će zameniti stariju generaciju revolucionara, piše AFP.

Fidelov brat Raul (85) najavio je da će se povući sa političke scene nakon kongresa Komunističke partije 2018. godine i istakao kao svog naslednika vicepremijera Kube Migela Dijaza Kanela (56).

Kanel je prvi visoko rangirani lider koji nije učestvovao u Kastrovom revolucionarnom pokretu, kada je smenjen diktator Fulhensio Batista 1959. godine. Analitičari predviđaju borbu između "tvrde linije" Kastrovih pristalica i "naprednijih" članova režima.

"Očekivanja većine Kubanaca, kada se radi o promenama, sve više će rasti. Fidelova smrt otvoriće vrata većim sukobima i konfrontacijama između ove dve struje. Raul će imati mnogo više prostora, ali i njegov politički rival", smatra jedan od analitičara.

Disident Mirijam Leja rekla je da bi smrt Fidela Kastra mogla da donese prednost nad tvrdokornim sektorom stare garde.

"Ima šanse da otvorimo društvo još više, i da napredujemo brže sa reformama", rekla je ona.

Od kada je preuzeo mesto predsednika 2008. godine Raul Kastro je diskretno radio na "defidelizaciji" rukovodstva države, izjavio je jedan zapadni diplomata koji je nekoliko godina živeo u Havani.

"Ceo život je posvetio ulozi režimskog 'tvrdolinijaša', ali on se u stvari trudio da prati pragmatična dešavanja, a protiv ideologije za koju se Fidel zalagao", rekao je diplomata.

Prema njegovim rečima, Kubanci su se "pokrenuli" ranije.

"Kubanci su sahranili Fidela mnogo ranije i odavno gledaju u budućnost. Za njih je Fidel ništa više od veličanstvene uspomene", rekao je on i dodao da je "post Fidel era" započela još 2006. godine, a da je trenutno bitno šta će se dešavati posle ere Raula Kastra.

Mnogi građani Kube izjavili su da će uvek u srcu nositi Fidela, ali i da se raduju budućnosti.

"Najveći gubitak osećaju osobe povezane sa Fidelom", rekao je politikolog i direktor kubanskog magazina "Temas" Rafael Ernandes i dodao da to važi i za "one koji ga podržavaju i za one koji ga smatraju uzrokom svim problema".

Analitičari ocenjuju da je Kuba sada na raskrsnici, ali i da će se Raul suočiti sa izazovima koje donose ekonomske i političke promene.

U međuvremenu otopljavanje odnosa Kube i SAD se dovodi u pitanje, jer je novoizabrani predsednik SAD Donald Tramp nazvao Fidela Kastra "okrutnim diktatorom", što preti da unazadi pokrenuto približavanje dve zemlje.

Tramp je tokom predsedničke kampanje, pretio da će poništiti dogovor Kube i SAD ukoliko Kuba ne unapredi ljudska prava, pre svega religijske i političke slobode za kubanski narod i ne oslobodi političke zatvorenike.

"Nakon smrti Fidela Kastra reforme će dobiti zamah, a bez njegove harizme pozicija Komunističke partije zavisiće od ekonomskih rezultata", ocenio je stručnjak sa univerziteta u Teksasu Arturo Lopes Levi.

Raul Kastro je poslednjih godina nadzirao postupne ekonomske reforme, a smatra se da sada, kada nema Fidela, te reforme mogu brže da se odvijaju.

KASTRO NAJVEĆI PLEJBOJ SVIH VREMENA: Spavao sa 35.000 žena, sa po dve dnevno!

FIDEL JE BIO VELIKI PRIJATELJ SRBIJE: Ovako je je govorio o Srbima, "primeru slobode i hrabrosti"!

SVI KASTROVI REKORDI: Držao govor 7 sati, nadživeo 9 američkih predsednika, preživeo 634 atentata!

(VIDEO) PREMINUO FIDEL KASTRO: Kuba oplakuje bivšeg predsednika

(VIDEO) EL KOMANDANTE: Ove legendarne Kastrove izjave nikada nećemo zaboraviti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track