(VIDEO) OPROŠTAJ OD EL KOMANDANTEA: Urnu s pepelom Fidela Kastra prikazali na Kubanskoj televiziji!
Foto: Printscreen Youtube

sahrana 4. decembra

(VIDEO) OPROŠTAJ OD EL KOMANDANTEA: Urnu s pepelom Fidela Kastra prikazali na Kubanskoj televiziji!

Planeta -

Urna s pepelom kubanskog čelnika Fidela Kastra prikazana je po prvi put u javnosti u ponedjeljak na kubanskoj televiziji tijekom privatne ceremonije koju je vodio njegov brat i nasljednik Raul Kastro.

Drvena urna, pravokutna oblika bila je postavljena u sobi u ministarstvu obrane, u kojoj je Raul Castro bio okružen vojnim i civilnim kubanskim čelnicima, uključujući potpredsjednika Miguela Diaz-Canela.

Nakon objave bratove smrti u petak Raul je objavio da će ostaci oca kubanske revolucije biti kremirani dan kasnije, u subotu, no urna od tada nije bila viđena u javnosti.

U ministarstvu je urna bila postavljena ispred crno-bijele fotografije mladog Fidela, a dužnosnici su ispred nje polagali bijeli cvijet i potpisivali zakletvu u kojoj su obećali lojalnost Castrovoj "koncepciji revolucije", kao što su to radili Kubanci diljem otoka.

foto YB
foto YB

Tokom ponedjeljka desetine hiljada Kubanaca prolazili su pored velike fotografije Fidela Kastra želeći mu odati poslednju počast u središnjem spomeniku na Trgu revolucije. No na iznenađenje mnogih, urna nije bila postavljena na mestu odavanja počasti.

Nakon dvodnevne ceremonije u Havani urna bi tokom četiri dana trebala biti nošena u "karavanu slobode" širom Kube, a svoj bi put trebala da završi u nedjelju 4. decembra kada će biti položena u zemlju u gradu Santiago de Kuba.

(večernji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track