(UZNEMIRUJUĆI VIDEO) NAJEZDA CRVA KOJI JEDU ŽIVA BIĆA: Pojavili se posle pola veka i napravili haos
Foto: Printscreen Twitter

Muke na Floridi

(UZNEMIRUJUĆI VIDEO) NAJEZDA CRVA KOJI JEDU ŽIVA BIĆA: Pojavili se posle pola veka i napravili haos

Planeta -

Parazit kohliomija pojavio se na Floridi iako je mušica koja ga nosi istrebljena sedamdesetih a prvi znaci bili su kao iz filma strave i užasa.

Naime, primećeni su jeleni koji posrću, dezorjentisani su i zavijaju od bolova a njihova tela su pronalažena unakažena i napola pojedena. Njujork tajms je objavio da su biolozi otkrili da se ovaj parazit opet pojavio.

Prirodno stanište im je u Južnoj Americi, a u SAD-u se prvi put pojavila u 19. veku. Radi se o muvi, nešto većoj od obične kućne muve, koja u otvorene rane životinje izleže jaja čije se larve hrane mesom.Državne i lokalne vlasti nadaju se da je pojava parazita ograničena samo na okrug Monro, najjužniji okrug u saveznoj državi Floridi. Simptomi su na divljim jelenima prvi put primećeni u julu, a povratak parazita potvrđen je labaratorijskim testovima u septembru.

Infestacija može izazavati katastrofalnu štetu uzgajivačima stoke. I do milijardu dolara, procenjuju stručnjaci.”Na najširem mogućem nivou ovo je samo poslednji primer nemogućnosti da zaštitimo ljude, poljoprivredu i okolinu u sve manjem i povezanijem svetu. Svake godine na Floridu dođe na tone i tone tereta i milioni putnika, slobodno ulaze i izlaze, a sa sobom nose parazite i bolesti”, kaže Adam Putnam, poverenik za poljoprivredu na Floridi.

Simptomi su prvo primećeni kod florida ki jelena, najmanje podvrste belorepog jelena. Populacija te podvrste u okrugu Monro jedina je u svetu, a broji tek 875 životinja. Osam jelena pronađeno je mrtvo u julu i avgustu, a još 11 u septembru. Zaposleni rezervata u kom su pronađeni prvi jeleni s povredama isprva su mislili da su otvorene rane nastale u borbi jelena za vreme sezone parenja.Od početka jula je uginulo ukupno 132 zaštićena jelena, a od istog virusa umirale su i ulične mačke, jedan pas i jedna svinja.

”Nismo imali pojma šta je to. Našli bi pokoji slučaj preko leta, ali u julu smo shvatili da nešto ozbiljnio nije u redu. Izgleda kao rana inficirana crvima”, kaže Kristi Kilam, lovočuvarka u rezervatu.

(Telegram.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track