KLONIRANI PSI: Belgijski ovčari Putinovo tajno oružje
Foto: Profimedia, Fonet/AP

Životinje će otkrivati eksploziv i drogu

KLONIRANI PSI: Belgijski ovčari Putinovo tajno oružje

Planeta -

U pitanju su belgijski ovčari, koji važe za izuzetno neustrašive radne pse. Vrednost klonirane jedinke je čak 100.000 američkih dolara

MOSKVA - Vladimir Putin, predsednik Rusije, ima novu tajnu armiju! U pitanju su klonirani psi, čija je specijalnost otkrivanje eksploziva i droge.Prva jedinica specijalno kreiranih životinja biće u sastavu ruskih specijalnih službi u okviru Federalne službe bezbednosti (FSB), naslednice KGB. Reč je o tri psa rase belgijski ovčar, koji važe za neustrašive radne pse i koji se nalaze u specijalnim službama više zapadnih zemalja. Vrednost svakog psa procenjena je na 100.000 dolara. Njih je Rusiji poklonio dr Hvang Vu Suk, stručnjak za kloniranje iz Južne Koreje, koji se nada da će sa svojim timom naučnika uspeti da klonira mamute koji su nekad gospodarili Sibirom.Specijalno selektiraniKlonirani psi će biti deo FSB u Jakutiji, na istoku Rusije. Oni su predstavljeni na svečanosti u Muzeju mamuta u Jakutsku.Direktor muzeja Semjon Grigorjev kaže da su psi nastali iz ćelija najboljih korejskih pasa tragača i da su nasledili njihove jedinstvene sposobnosti.- Oni su prvi klonirani psi u službi Rusije. Deo su grupe od 500 kloniranih pasa u laboratoriji „Suam bioteč“ u Seulu, prvom centru za kloniranje na svetu, rekao je on i dodao:- Psi su vrlo mladi, u Koreji su prošli osnovni trening, zbog čega novi vlasnici moraju da odluče za koju će ih vrstu posla koristiti. To zavisi od njihove sposobnosti i talenta. Znam da su treneri uglavnom nezadovoljni psima koji se koriste za otkrivanje eksploziva, zbog čega pretpostavljam da će ih za to koristiti.Komande na korejskomKako prenosi dnevnik Sajberijan tajms, kod poklonjenih pasa može da se javi jedan problem. Naime, psi su dresirani na korejskom jeziku i njihov prvi zadatak će biti da savladaju komande na ruskom. Stručnjaci tvrde da će se oni vrlo brzo privići na novi jezik i da to neće biti problem.

Jačanje armijeDVE NOVE DIVIZIJE NA ZAPADUVojska Rusije saopštila je da je formirala dve nove pešadijske divizije na zapadnoj državnoj granici. Ministar odbrane Sergej Šojgu kazao je da će te dve nove divizije biti stacionirane u regiji gradova Belgoroda, Voronježa i Smolenska, pored ruske granice s Ukrajinom i Belorusijom. Prema njegovim rečima, 70 odsto tih snaga činiće vojnici. Ministar Šojgu je kazao da je vojska izgradila nekoliko novih postrojenja za smeštaj i obuku trupa. To raspoređivanje dolazi u trenutku postojanja tenzija sa Zapadom, nakon što je Rusija pripojila Krim svojoj teritoriji.

Optimizam naučnikaKLONIRANJE MAMUTAJužnokorejski naučnik dr Hvang Vu Suk sa svojim timom već nekoliko godina sakuplja uzorke mamuta sačuvane u zaleđenom tlu Sibira. Cilj ovog naučnika jeste da se ožive ovi gorostasi i da se mamuti vrate u svoje prirodno stanište.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track