(VIDEO) PUTIN PONOSAN NA RUSIJU: Želimo prijatelje, ali ne damo na sebe!
Foto: Printscreen Sputnjik

Obraćanje Federalnoj supštini

(VIDEO) PUTIN PONOSAN NA RUSIJU: Želimo prijatelje, ali ne damo na sebe!

Planeta -

U tradicionalnom godišnjem obraćanju Saboru Ruske Federacije, kom obavezno prisustvuju poslanici oba doma Federalnog sabora i druge zvanice. Gosti Kremlja su i članovi Vlade, predsednici Ustavnog i Vrhovnog suda, državni tužilac, predsednik Centralne izborne komisije, predsednik Privredne komore, članovi Državnog saveta, verski poglavari i predstavnici Javne komore Rusije, predsednik Vladimir Putin govorio je o spoljnopolitičkim i unutrašnjim prioritetima Rusije.

Rusija rešava razvojne zadatke u teškim uslovima, ali je njen narod dokazao da je sposoban da odbrani nezavisan kurs svoje zemlje, rekao je on.

"Mi moramo da sve te zadatke rešavamo u teškim, neobičnim okolnostima, kao što se često dešava u našoj istoriji. Međutim, ruski narod je još jednom ubedljivo dokazao da je sposoban da odgovori na teške izazove, da brani i štiti nacionalne interese, suverenitet i nezavisan kurs zemlje", istakao je Putin.

On je dodao da se Rusija suočava sa mnogim teškoćama i problemima, prenosi Tass.

"Ali, imamo poverenja da ćemo ih savladati jer je naš narod ujedinjen", zaključio je Putin.

Putin je poručio da je Moskva spremna na saradnju sa novom američkom administracijom na principu poštovanja obostranih interesa i da nema nameru da se upušta u geopolitičke konfrotacije.

"Imamo zajedničku odgovornost za svetsku bezbednost... Ne tražimo i nikada nismo tražili neprijatelje. Potrebni su nam prijatelji", istakao je on i dodao da Rusija neće toleristati pokušaje da se nanese šteta interesima njegove zemlje, preneo je Rojters.

"Nastojimo da osiguramo bezbednost za sve, a ne za ’izabrane‘", rekao je ruski predsednik obraćajući se Federalnoj skupštini.

"Časovi Hladnog rata su uzaludni“, konstatovao je on precizirajući da je Rusija zainteresovana za ravnopravni dijalog, uz poštovanje principa pravednosti, kada je reč o međunarodnim odnosima u 21. veku. Na žalost, dekade koje su ostale iza nas nakon Hladnog rata su prošle uzalud, dodao je..

Što se Sirije tiče, predsednik Rusije je konstatovao da su ruska vojska i mornarica dokazali da mogu efikasno da rade na udaljenim lokacijama.

"Rusija je iskreno spremna da učestvuje u rešavanju svetskih i regionalnih problema u onim mestima gde je to neophodno."

Vladimir Putin je podsetio prisutne da Zapad optužuje Rusiju za cenzuru, a sada je oni sami sprovode.

Predsednik Rusije izjavio je da borba protiv korupcije nije šou program i da u svakom delu zemlje osnovni javni servisi za biznis, ali i dostupnost infrastrukture mora u punoj meri da odgovara standardima federalnog zakonodavstva.

"Neophodno je ukinuti sve elemente koje koče biznis", kazao je on, ali je podsetio da niko ne sme da bude proglašen za krivca dok sud ne odluči da je kriv.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track