icon-closeicon-commentsKurir_icon_fonts_template-38Kurir_icon_fonts_template-37icon-downicon-galleryicon-homeicon-nexticon-previcon-reacticon-searchicon-soc-fbicon-soc-gplusicon-soc-insicon-soc-mailicon-soc-rssicon-soc-twittericon-soc-vibericon-soc-wupicon-soc-ytKurir_icon_fonts_template-34Kurir_icon_fonts_template-33icon-totopicon_reactsoc-viber

Najnovije vesti

(VIDEO) BEBE PRODAJU KAO NA PIJACI: Dečak 3 kilograma, cena 3.000 dolara, može i za 1.000!

u maleziji cveta tržište preprodaje dece

(VIDEO) BEBE PRODAJU KAO NA PIJACI: Dečak 3 kilograma, cena 3.000 dolara, može i za 1.000!

Planeta

Tržište preprodaje beba u Maleziji poprima alarmantne razmere.

Mreža preprodavaca i lekara nedužna bića prodaju onom ko da najbolju ponudu. U ovoj zemlji u kojoj još nije dozvoljeno legalno usvajanje, ljudi daju hiljade dolara prodavcima beba i korumpiranim službenicima koji im pomažu da decu upišu kao da su njihova, piše Al Džazira. Cena bebe kreće se od 400 do 7.500 dolara, a vrednost određuju rasa, boja kože, pol i težina.

 

 

"Što svetlija koža, dečko - veća cena. Tamnija koža, devojčica - manja cena. Tako se to radi", kaže Hartini Zainudin, aktivista za dečja prava u Maleziji koji spasava neželjene bebe.

 

Bebe koje se prodaju dolaze od različitih majki. Neke su siromašne radnice, migrantkinje kojima, po zakonu, nije dozvoljeno da imaju decu u Maleziji. Drugima su majke Malezijke, uključujući i one koje su prinuđene da se odreknu svojih beba kako bi izbegle stigmatizaciju zbog vanbračne trudnoće. Kupci su često parovi bez dece koji očajnički nastoje da ih imaju i frustritani su zbog komplikovane procedure usvajanja u ovoj zemlji. Ipak, aktivisti kažu da neke bebe kupuju kriminalne organizacije koji odgajaju decu za pedofile.

 

Al Džazira je sprovela četvoromesečnu tajnu istragu tokom koje su otkrili kako se prodaju bebe i potom menja njihov identitet. Taokđe su priložili i virtuelni model komunikacije s prodavcima beba.Sajtovi i stranice na društvenim mrežama često nude decu kojoj je potreban “topao dom”. Postovi variraju u zavisnosti od karakteristika deteta, očekivanih medicinskih troškova, ali i takozvane “naknade za utehu” koju bi trebalo platiti biološkoj majci

 

 

 

" Bebu možete izabrati onlajn. U katalozima za prodaju bebe imate Malezijce, Kineze... to je kao supermarket - kaže Hartini..

 

Nakon što su istraživači Al Džazire stupili o kontak on lajn, susreli su se sa ženom koja se predstavila kao Bonda, što na lokalnom jeziku znači majka. Ona je tvrdila da ima 78 trudnih Indonežanki širom Malezije. Poslala je foto katalog trudnih žena iz kojih kupci mogu da biraju. U katalogu sU sadržani ime žene, posao i status trudnoće. Bonda je garantovala da majke svoju decu nikada neće tražiti nakon prodaje.

 

Rekla je da beba i falsifikovani dokumenti koštaju do 2.500 dolara. Ali bila je spremna da cenu spusti i na 1.500 dolara. Reporteri Al Džazire su lako pronašli ženu koja je bila voljna da proda svoje nerođeno dete. Filipinka u šestom mesecu trudnoće nudila je svojg dečaka za 2.000 dolara plus troškove njenih mesečnih pregleda i naknade za porođaj.

 

" Beba je zdrava i počela je da se mrda",  rekla je trudnica reporterima koji su se predstavljai kao par koji ne može da ima decu.

 

Žena je rekla da radi u Kuala Lumpuru, ali da joj je viza istekla. Migrantima nije dozvoljeno da dovode decu u Maleziju, a njeno dete rođeno u ovoh zemlji ne bi imalo državljanstvo. Reporteri su je pratili na ultrazvučni pregled uprivatnoj klinici. Žena je odmah rekla da je to klinika na kojoj mogu biti krivotvoreni dokumenti o rođenju, tako da bi potencijalni roditelji bili upisani kao biološki roditelji.

 

Kasnije su se susreli sa doktorom koji je potvrdio da je takva usluga moguća. Njegova naknada je pet hiljada dolara da obavi porođaj i obezbedi falsifikovani izvod izi knjige rođenih. Rekao je i da je u mogućnosti da potencijane kupce poveže s trudnim Maležankama i strankinjama koje žele da prodaju bebe. Kineske bebe su najskuplje i košraju oko 7.500 dolara.

 

"Ako imate novac, sve možemo da uradimo",- rekao je.
Objasnio je da do izvoda dolazi zahvaljujući korumpiranim službenicima u kancelariji za registraciju beba. Na pitanje da li bi zvaničnici mogli da prave problem, doktor je rekao da je to radio mnogo puta i da nema razloga za brigu.

 

I dok neka deca završe u dobrim domovima u kojima su željena te se, s obzirom na početak njihovoh života može reći i da su imala sreće, neke kupuju samo da bi ih zlostavljali. "Te bebe kupuju kriminalne organizacije. Kada napune osam godina, koriste ih kao seksualne radnike za pedofile",- objašnjava aktivistkinja NVO Aegile Fernandez. Aegile Fernandez ističe da vlasti malo toga čine kako bi zaustavili ovu stravičnu praksu i da imaju pristup kao da ih se to ne tiče.

 

 

Makroi zarađuju prodajući decu svojih prostitutki

 

U potresnom istraživanju Al Džazire, i malezijsko tržište seksa je uočilo da je moguće zaraditi od prodaje dece, tvrdi antitrafiking NVO Tenaganita. Aegile Fernandez, programski direktor te NVO navodi da su ranije seksualne radnice u slučaju da ostanu u drugom stanju imale običaj da pobace, a da danas namerno ostaju trudne ili ih na to primoravaju njihovi makroi.

 

" Ona se porodi a bebu prodaju. Tako je zarada utrostručena", kaže.

 

 

 

 

 

Pratite Kurir na VIBERU:
http://chats.viber.com/kurir

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...