RUSI IZGUBILI KONTAKT SA SVEMIRSKIM BRODOM: Nosio gorivo i hranu, pa izgoreo!
Foto: Tviter/Intl. Space Station

Kvar

RUSI IZGUBILI KONTAKT SA SVEMIRSKIM BRODOM: Nosio gorivo i hranu, pa izgoreo!

Planeta -

Ruska svemirska agencija Roskosmos saopštila je danas da je izgubila kontakt sa svojim bespilotnim svemirskim brodom za snabdevanje koji je krenuo ka Međurodnoj svemirskoj stanici, ubrzo posle njegovog poletanja sa kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu.

"Kontakt je izgubljen 383 sekunde posle poletanja rakete Sojuz sa kargo kapsulom, Progres MS-O4" saopštila je danas agencija Roskosmos i dodala da stručnjaci pokušavaju da saznaju šta je uzrok problema.

Kako je saopštio Roskosmos, većina delova letelice je sagorela u atmosferi iznad Sibira.

"Svemirski brod je najverovatnije već pao negde u Kini ili u Tihi okean", rekao je neimenovani izvor, prenela je ruska državna novinska agencija TASS.

Po planu, letelica "Progres MS-O4" koja je danas poletela s kosmodroma u Kazahstana, trebalo je da pristane na Međunarodnu svemirsku stanicu u subotu popodne po centralnoevropskom vremenu s 2,5 tone goriva, vode, hrane i drugih potrepština.

Model "Progres" se koristi više od četiri decenije, ali je sadašnja verzija potpuno digitalizovana i ima unapređen sistem za pristajanje.

U Međunarodnoj svemirskoj stanici se trenutno nalaze astronauti NASA Šejn Kimbrou i Pegi Viston, Rusi Sergej Rižkov, Andrej Borisenko i Oleg Novicki i Tomas Peske iz Evropske svemirske agencije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track