DECA TERORISTI PREPLAVILA BRITANIJU: Čak šezdesetoro svake nedelje završi u programu za prevenciju
Foto: AP 26 Jul 2015

Šokantno

DECA TERORISTI PREPLAVILA BRITANIJU: Čak šezdesetoro svake nedelje završi u programu za prevenciju

Planeta -

Novi podaci su pokazali da šezdesetoro dece u Velikoj Britaniji svake nedelje bude obuhvaćeno vladinim kontroverznim programom borbe protiv terorizma.

U 2015. i 2016. godini bilo je oko 7.500 preporuka za taj program, oko 20 dnevno. Od toga je bilo 3.100 maloletnika, a čak 61 ih je bilo mlađe od 10 godina.

Program "Prevent" do sada je sprečio više od 150 putovanja u zone sukoba u Siriji i Iraku, a bavi se i rastućim brojem slučajeva povezanih s desničarskim ekstremizmom.Ipak, program je često na meti kritika.

Voditelj programa Kole ga je branio, rekavši da kritičari govore protiv programa kakav oni zamišljaju, a ne kakav zaista jeste."U čitavoj priči se gubi činjenica da se radi o dobrovoljnom programu koji se odvija u pretkriminalnom prostoru. Ne radi se o ljudima koji su osumnjičeni za terorizam. Radi se o ljudima za koje se sardnici, prijatelji, porodica i članovi zajednice brinu i kojima treba pomoć i podrška’, rekao je on.

Od 7.500 zabeleženih slučajeva, u oko 37 odsto njih nije preduzeta nikakva akcija jer se to nije pokazalo potrebnim. 25 odsto slučajeva je prebačeno na druge agencije jer nije postojala sumnja na terorizam, a u deset odsto slučajeva je ustanovljeno da kod tih osoba postoji izloženost terorizmu. Oni su uključeni u program koji podržava pojedince koji su u riziku od radikalizacije. 28 odsto slučajeva trenutno se obrađuje, piše The Independent.

Tamo gde je zabeležena i identifikovana ideologija, u nešto više od polovine slučajeva (54 odsto) radilo se o islamističkom ekstremizmu. Gotovo jedan od deset slučajeva bio je povezan s desničarskim ekstremizmom.Nedavno je šefica Univerziteta Oksford napala ovaj vladin program, rekavši da je pogrešan. Vicekancelarka Luis Ričardson je rekla da bi fakuteti trebalo da budu mesta gde studenti mogu slobodno da raspravljaju i uče o argumentima koje smatraju važnim.

Šef policije u Lejčesterširu Kol upozorio je i da mnoge opasnosti vrebaju s interneta. Iako je mnogo toga korisnog, na internetu ima i puno pretnji. Kol ističe i da Islamska država ima vrlo sofisticirane načine komunikacije.Često prijave za program dolaze od strane članova porodica, ali Kol ističe da bi voleo da to bude još češće.Novu protivterorističku dužnost je opisao osetljivom, ali istovremeno i izazovnom i određenim okruženjima gde se takav program smatra "špijuniranjem" i "ograničavanjem slobode mišljenja i govora".

(Net.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track