PODSMEVAO SE POGINULIM ČLANOVIMA RUSKOG HORA: Političaru sada prete smrću!
Foto: Youtube

Stigla mu slika vešala

PODSMEVAO SE POGINULIM ČLANOVIMA RUSKOG HORA: Političaru sada prete smrću!

Planeta -

Češkom evroposlaniku Jaromiru Štetini množe se pretnje smrću i vešalima otkako je posle pada ruskog aviona u Crno more kod Sočija napisao da su poginuli iz Hora Aleksandrov bili vojnici, a smrt ih je spasila od sramote da igraju na grobovima Sirijaca koje su ubili ruski vojnici.

"Aleksandrovci su vojnici. Leteli su u rat. Poginuli su. U ratu vojnici umiru. Sudbina ih je poštedela poniženja da plešu na grobovima mrtvih iz Alepa. Onih mrtvih koje su pobile njihove kolege po oružju", prokomentarisao je na Fesjbuku češki političar.

Brutalni komentar češkog evroposlanika o smrti članova ruskog armijskog hora koji u Češkoj zbog visoko profesionalnih nastupa uživa popularnost, uprkos odbojnosti Čeha prema sovjetskoj i ruskoj uniformi zbog još živih neprijatnih sećanja na sovjetsku okupaciju Čehoslovačke 1968. godine, izazvao je nekoliko desetina pretnji smrću Štetini za samo 24 časa, a u sredu mu je stigla na mejl i slika vešala.

Štetina je već dva puta bio prinuđen da razne pretnje likvidacijom prijavi policiji jer, kako je naglasio, reč je o opasnom društvenom fenomenu da se nekome izvitopere reči, stavi u usta što nikada nije rekao - u ovom slučaju da je slavio pogibiju ruskih pevača u avionskoj nesreći.

"Nekada masovni napadi s pretnjama imaju vid lavine kojom neko upravlja. Recimo (češke komunističke) Halo novine, komunistički ili prokremaljski trolovi napišu članak koji se posle masovno deli i komentariše", upozorio je Štetina.

FOTO: AP
FOTO: AP

Hor Aleksandrov, bez obzira na tragediju, nastupiće ipak u proleće na dugo očekivanoj turneji u Češkoj i sve kupljene ulaznice važe, saopštio je njihov češki menadžer.

Poklonik hora je i predsednik Češke Miloš Zeman, a sa Aleksandrovcima godinama već nastupaju i najveće zvezde češke muzike.

(Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track