(FOTO) LICA ZLA: Ovo su najbrutalniji nacisti iz Aušvica, među njima i Hrvati
Foto: Profimedia

Prvi put dostupno javnosti

(FOTO) LICA ZLA: Ovo su najbrutalniji nacisti iz Aušvica, među njima i Hrvati

Planeta -

Poljski Institut za nacionalno sećanje (INR) na internetu je objavio imena nacističkih zapovednika i stražara u logoru smrti Aušvic za vreme nemačke okupacije Poljske.

Na popisu se nalaze informacije o 8.500 zapovednika i stražara SS-a koji su radili u Aušvicu, njihova imena, mesto i godina rođenja, nacionalnost, a onde gde je bilo moguće dodata je i fotografija.

Među podacima zabeležena su i njihova zanimanja koja pokazuju da su ljudi pristizali iz različitih miljea - bilo je tu mesara, konobara, poslastičara, obućara, slikara.

Jedan među njima bio je i doktor Edvard Virts koji je od 1942. do 1945. nadgledao eksperimente koji su se po preporuci Josefa Mengela, zloglasnog nacističkog doktora poznatog kao 'Anđeo smrti', sprovodili u području ginekologije i testiranjima vezanim uz zaraznu bolest tifus.

Edvarda Virtsa uhvatile su savezničke snage, a se on obesio 1945.

Na fotografijama koje prikazuju lica zla nalazi se i Gotfrid Vajs koji se dobrovoljno pridružio Oružanom zaštitnom odredu 1940.

Nakon što je izgubio jedno oko na Istočnom bojištu, u 1944. poslat je u Aušvic gde je postao zapovednik i zadobio zavidnu reputaciju zbog svoje nepredvidivosti i nasilnosti, a posebno jer je uživao pucaući deci u glavu.

Nakon rata skrivao se radeći kao šef gradilišta u nemačkom gradu Solingen. Uhvaćen je tek 80-ih godina, no nakon toga je pobegao. Pronađen je ponovno u Švajcarskoj i uhvaćen nakon čega je doživeo srčani udar. Umro je 2002. godine.

No na popisu nisu samo Nemci, ima tu i Litvanaca, Čehoslovaka, Rumuna, Austrijanaca, Hrvata.

Tako se na popisu našla i fotografija Josefa Vogela, poslastičara rođenog 1916. godine u Iloku. Na popisu pod rubrikom nacionalnost navedeno je kako je Vogel napola Hrvat, a napola Nemac.

I još jednom zloglasnom nacisti pod rubrikom nacionalnost piše hrvatsko-nemačka, iako mu je pod mestom rođenja navedena Sremska Mitrovica. Radi se o Stanislavu Vacu rođenom 1921. godine koji je po zanimanju bio preduzetnik.

Direktor INR-a Jaroslac Šarek kaže da bi popis trebalo da pomogne da se o Aušvicu prestane pričati kao o poljskom logoru. Naime, nada se kako će popisom dokazati da su Aušvicom upravljali Nijemci, a ne Poljaci.

Najavljuje da će institut sastaviti sličnu listu i za ostale nacističke logore u okupiranoj Poljskoj.

(Jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja