(VIDEO) AMERIČKI OBAVEŠTAJCI: Rusija bi mogla da izruči Snoudena kao poklon Trampu
Foto: Fonet

Izručenje neizvesno

(VIDEO) AMERIČKI OBAVEŠTAJCI: Rusija bi mogla da izruči Snoudena kao poklon Trampu

Planeta -

Američki obaevštajci navode da imaju informacije o tome da Rusija razmatra izručivanje Edvarda Snoudena kao "poklon" predsedniku Donaldu Trampu.

Viši američki zvaničnik, koji je analizirao niz vrlo osetljivih obaveštajnih izveštaja kaže da bi predaja Snoudena mogla biti jedan od poteza Rusije. Drugi izvor u obaveštajnoj službi potvrdio je ove navode o ruskim razgovorima i napomenuo da su oni prikupljani od inauguracije.

Snoudenov advokat Ben Vizner, rekao je da oni nemaju informacije o bilo kakvim planovima koji se tiču njegovog izručenja.

"Snoudenov tim nije dobio takve signale i nema novih razloga za zabrinutost", rekao je Vizner.

Bivši zamenik nacionalnog savetnika za sigurnost Huan Zarate pozvao je Trampovu administraciju da bude oprezna u prihvatanju ruske ponude za izručenje Snoudena.

"Za Rusiju, to bi bila vin-vin situacija", rekao je Zarate.

Bela kuća nije imala komentar na ove navode, dok je Ministarstvo pravde saopštilo da bi pozdravilo povratak Snoudena koji se trenutno suočava s federalnim optužbama koje nose minimalno 30 godina zatvora.

Nakon što je Snouden pobegao u Hongkong, i bio optužen za kršenja američkog Zakona o špijunaži, završio je u Rusiji. Moskva mu je dala utočište, a zvaničnici kažu da je njegova dozvola za boravak nedavno produžena do 2020. godine.

(NBC News)

BONUS VIDEO:

Nimic vs Kuznjecov

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track