(VIDEO) POSLEDNJI POZDRAV VELIKOM DIPLOMATI: Rusija se oprostila od Vitalija Čurkina
Foto: Printscreen Ruptly TV

Oproštaj

(VIDEO) POSLEDNJI POZDRAV VELIKOM DIPLOMATI: Rusija se oprostila od Vitalija Čurkina

Planeta -

U Centralnoj kliničkoj bolnici u Moskvi održana je komemoracija ambasadoru Rusije u UN Vitaliju Čurkinu, koji je preminuo 20. februara, dan uoči svog 65. rođendana, na radnom mestu - u kancelariji u Misiji Rusije pri UN u Njujorku.

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov predao je Čurkinovoj udovici orden za hrabrost, koji mu je posthumno uručio predsednik Rusije Vladimir Putin.

"Ispraćamo danas našeg prijatelja, istaknutog diplomatu, čoveka. Vitalij je bio najveći profesionalac i narodni diplomata", rekao je Lavrov na komemoraciji.

"On je ostavio dubok trag, ne samo u našoj diplomatiji, već i državnoj spoljnoj politici. Mi treba da uradimo sve da ovekovečimo sećanje na Vitalija Ivanoviča", dodao je on.

OTIŠAO VELIKI PRIJATELJ SRBIJE I ISKUSNI DIPLOMATA: Pamtiće se blistava karijera Vitalija Čurkina!

Tu zahtevnu dužnost obavljao je od aprila 2006, ali to je bila samo kruna njegove blistave karijere.

Brojni zvaničnici i javne ličnost širom sveta takođe su izrazili saučešće Rusiji zbog iznenadne smrti ovog izuzetnog diplomate.

Predsednik SAD Donald Tramp izrazio je saučešće Moskvi i kazao da je ambasador Čurkin igrao ključnu ulogu u saradnji sa Vašingtonom u glavnim izazovima globalne bezbednosti.

Čurkin je bio veliki i iskreni prijatelj Srbije i često nas je branio u Ujedinjenim nacijama. Srbija će pamtiti njegovu podignutu ruka u znak protivljenja izglasavanju raznih rezolucija štetnih po našu zemlju.

Takođe se nije libio da inteligentno i duhovito postavi najviše zapadne diplomate na pravo mesto.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:Kosarka

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track