OBAMA SE VRAĆA U POLITIKU: Već smišljeno i čime će se baviti
Foto: AP 16 12 2016

Neće u penziju

OBAMA SE VRAĆA U POLITIKU: Već smišljeno i čime će se baviti

Planeta -

Bivši predsednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Barak Obama sprema se na povratak u politiku, samo mesec dana nakon što je napustio Belu kuću, rekao je bivši državni tužilac Erik Holder.

Kako prenosi Politiko, Holder je u utorak izjavio da je razgovarao s Obamom o načinima kako bi se bivši predsednik mogao uključiti u rad Nacionalnog demokratskog odbora za sistemsko preuređenje izbornih okruga (NDRC), koje vodi upravo Holder.

Holder je rekao da će Obama biti "vidljiviji deo tog poduhvata", što će uključivati prikupljanje sredstava i razgovore sa zakonodavcima saveznih država i da je spreman za akciju. Holder je predvideo da će se uobičajeni obrazac prema kojem vladajuća stranka gubi mesta u parlamentima saveznih država, na izborima koji se održavaju između dva ciklusa predsedničkih izbora, održati.

Ali, kako je rekao, "očekujem da ćemo videti to na steroidima s predsednikom Trampom". NDRC bi trebalo da zauzme centralno mesto u pokušaju Demokratske stranke da preusmeri krojenje izbornih okruga koje je pogodovalo njihovim suparnicima iz Republikanske stranke, čiji kandidat je bio Tramp.

Tužbama protiv postojećih razgraničenja okruga i referendumima za osnivanje nezavisnih komiteta za razgraničenje izbornih okruga, demokrate će pokušati da promene izborne okruge tako da vernije odražavaju apsolutnu srazmeru glasova.

Prema statistikama iz izbora za predstavnička tela 2016., republikanci su dobili 55 odsto mesta u predstavničkim telima, ali samo 49 odsto apsolutnog broja glasova. Slična nesrazmernost dogodila se i u slučaju predsedničkih izbora, gde je demokratska kandidatkinja dobila skoro tri miliona glasova više od Trampa, ali samo 227 elektorskih glasova. Tramp je dobio 304.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track