BUJICA KOJA JE ODNELA ISTORIJU: Priča o tragičnom kraju najvećeg kamenog lučnog mosta na Balkanu (FO
Foto: Wikipedia

TUGA

BUJICA KOJA JE ODNELA ISTORIJU: Priča o tragičnom kraju najvećeg kamenog lučnog mosta na Balkanu (FO

Planeta -

Kameni jednolučni most Plaka, izgrađen u 19. veku, predstavljao je jedan od najsloženijih graditeljskih poduhvata u istoriji

Most Plaka je bio najveći kameni lučni most na Balkanu, a treći najveći u Evropi. Glavni luk bio je dugačak 40,2 metara, širok 21 metar, a pored glavnog, imao je i dva manja pomoćna luka široka po šest metara s obe strane, piše Newsweek.rs.Prema mišljenju eksperata, ovaj most je bio jedan od najkomplikovanijih jednolučnih mostova za izgradnju.Izgradnja mosta je započeta po naredbi osmanskog sultana Abdul Aziza, a posle prvobitnih neuspeha, završen je 1866. godine pod nadzorom čuvenog lokalnog neimara Kostasa Bekasa, iz obližnjeg sela Pramanti.

Dva prethodna pokušaja izgradnje - 1860. i 1863. godine - pokazali su se kao neuspešni, jer se most srušio u rekordnom roku, i to na dan otvaranja- Troškove izgradnje, koji su iznosili 180.000 grčkih kurusa, pokrile su lokalne zajednice i bogati trgovac Joanis Lulis. U periodu između 1880. i 1912. godine (za vreme Prvog balkanskog rata), most je predstavljao granicu između Kraljevine Grčke i Osmanskog carstva, a pored njega je podignut carinski objekat koji se održao sve do danas.

Most je nepomično stajao 148 godina, a preživeo je čak i nemačko bombardovanje tokom Drugog svetskog rata, uz minimalna oštećenja koja je lokalno stanovništvo veoma brzo saniralo.Ipak, sudbina mosta konačno je rešena prvog februara 2015. godine, kada se srušio usled obilnih padavina, osnosno plavljenja reke Araktos. Nezaustavljiva bujica obrušila se na most i u istoriju je odnela kako njegov velelepni luk, tako i temelje.

Ovaj istorijski most smatra se jednom od najvećih znamenitosti regiona, a zapamćen je i kao jedan od najimpresivnijih i verovatno najupečatljivijih primera tipičnog novogrčkog graditeljskog stila. Pogledajte još na portalu Newsweek.rs:Rade Šerbedžija za NEWSWEEK: Zakleo sam se Gagi Nikoliću u Miru Banjac da sam Srbin!NISU IM DOSTA AMERIKANCI I RUSI: Islamska država preti Kini "rekama krvi" (FOTO, VIDEO)RASISTIČKI PAR IZ AMERIKE U ŠOKU: Plakali su kada su čuli kolika im je kazna (VIDEO)VRUĆA LINIJA SPREČILA KATASTROFU: Rusija bombardovala pobunjenike koje podražava SADNEOBIČNO OTKRIĆE NA SICILIJI: Pronađeno 47 kocaka orihalkuma, legendarnog metala navodno kovanog u Atlantidi

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja