(VIDEO) POGLEDAJTE RUSKU FORMULU 1 NA GUSENICAMA: Putinov super brzi tenk niko ne može da stigne!
Foto: Printscreen Youtube

Moćno vozilo

(VIDEO) POGLEDAJTE RUSKU FORMULU 1 NA GUSENICAMA: Putinov super brzi tenk niko ne može da stigne!

Planeta -

Ruski tenk T-80 UD može da razvije veliku brzinu i izvede majstorije ravne onima koje se mogu videti na trkama „Formule 1“.

U videu je prikazano kako ovo rusko oklopno vozilo postiže juri velikom brzinom i pravi za tenk gotovo neverovatne zaokrete od 180 stepeni. Prilikom takvog zaokreta izbijaju varnice ispod gusenica i rezervoara tako da ceo prizor deluje još dramatičnije.

Maksimalna brzina ovog tenka je neverovatnih 70 kilometara na sat.Ruski borbeni tenk T-80 je prvi na svetu koji je bio opremljen plinskom turbinom. Koristila ga je vojska SSSR-a od 1976. godine kao sovjetski pandan nemačkom „Leopardu 2“. T-80 UD je varijanta tenka T-80, opremljen dizel-motorom snage 1100 ks, visokih performansi umesto gasnom turbinom.

Ovo oklopno vozilo ima poboljšanu oklopnom zaštitom. Osnovno naoružanje tenka čini top 2A46M-1 kalibra 125 mm. Punjenje topa je automatsko, iz magacina kapaciteta 28 metaka, brzinom od 6-8 metaka u minuti. U borbenom kompletu se ukupno nalazi 45 metaka. Na cev je postavljena termalna obloga. Sa topom je povezan mitraljez PKT kalibra 7,62 mm, a na kupolici komandira se nalazi mitraljez 12,7 mm Utes (NSVT-12,7).

Visok nivo zaštite postignut je postavljanjem ploča sa reaktivnim oklopom druge generacije na prednji deo kupole i oklopnog tela. Verovatnoću prezivljavana tenka na bojištu povećavaju i relativno niska silueta vozila, ugradnja sistema za zadimljavanje i bacača dimnih kutija, visoka pokretljivost i osobine gasne turbine kao što su rad bez proizvodnje dima i mala bučnost.

Od ostale opreme tenk raspolaže sistemom za NBH zastitu, automatskim protivpožarnim sistemom i uređajem za samoukopavanje. Cena tenka T-80U sa rezervnim delovima i opremom za održavanje se kreće između 2,6 i 3,6 miliona dolara.

(EPK)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

SILA 3. epizoda: Tajfun - najveća nukelarna zver ispod mora!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track