REVOLUCIONARNO: Od sada po ceni JEDNOG IPHONE-a možete snabdeti strujom CELU KUĆU ZA CEO ŽIVOT!

REVOLUCIONARNO: Od sada po ceni JEDNOG IPHONE-a možete snabdeti strujom CELU KUĆU ZA CEO ŽIVOT!

Planeta -

Indijska firma “Avant Garde Innovations” je razvila jeftinu vetroelektranu koja može da generiše 3-5 kW sati struje dnevno.

Za cenu novog iPhone-a, sada možete kupiti turbinu na vetar koja može da napaja vašu kuću ceo život!

Pinarai Vijajan, glavni ministar Kerale, indijske savezne države na jugozapadu zemlje, je dao javnu podršku ovom vetro električnom projektu.

Iako Kerala održava gotovo 100%-tnu električnu pokrivenost svih domaćinstava, velika površina Indije i dalje ostaje u mraku.

Tako da i u 21 veku veliki broj indijskog stanovništva, struja i dalje ostaje daleki san.

Braća Arun i Anup Džordž želeli su da indijsku energetsku krizu reše jednom za svagdai. Dvojac je razvio novo rešenje i kažu da ono neće ni malo uticati na ekološku ravnotežu.

Tvrtku “Avant Garde Innovations” su osnovala braća iz Kerale, i razvili jeftinu turbinu na vetar koja može da generiše dovoljno struje za celu kuću za ceo život.

Veličine plafonskog ventilatora, ovaj vetrogenerator je u stanju da generiše 5 kWh/kW dnevno – za samo jednokratni trošak od 700 evra.

Vetrogeneratori će, najverovatnije biti dostupni u celom svetu ali za demonstraciju učinkovitosti ovde treba uzeti ovu zemlju.

Za početak, ovo je jako dobra prilika za Indiju koja je šesti najveći svetski potrošač energije, što čini 3,4 odsto globalne potrošnje energije.

Federalna vlada u toj zemlji ne može da podnese velike troškove za izgradnju infrastrukture potrebne za elektrifikaciju udaljenih sela.

Podizanje električnih stubova i električnih vodova zahteva velika ulaganja koja bi mogla da košta milione dolara.To su mesta gde kompanija “Avant Garde” dolazi do izražaja.

“Do sada je mali vetroagregat koji generiše 1kW energije koštao 3,600-9,200 eura, a naša kompanija planira da ga prodaje za manje od oko 700 evra.

Troškovi će se dodatno smanjiti kroz masovnu proizvodnju - rekao je Arun u razgovoru za The Times of India.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track