ON JE ŽELEO DA SRUŠI PABLA ESKOBARA: Neonacista koji je krijumčario kokain i obožavao Džona Lenona!
Foto: Printscreen/Twitter

Stvorio zločinačko carstvo

ON JE ŽELEO DA SRUŠI PABLA ESKOBARA: Neonacista koji je krijumčario kokain i obožavao Džona Lenona!

Planeta -

Spomenete li nekome krijumčare drogom, još one kolumbijske, većina ljudi će pomisliti na Pabla Eskobara, ozloglašenog člana narko kartela Medeljin. Međutim, Eskobar je bio samo jedan član Medeljinskog kartela koji je 80-ih godina prošlog veka veći deo sveta snabdevao kokainom.

Kada se govori o ekscentričnim pripadnicima ovog zločinačkog carstva, jedno ime se ističe ispred svih ostalih - ono Karlosa Ledera Rivasa. U velikom profilu ovog pripadnika kolumbijskog narko kartela, Biznis Insajder piše da je Leder Rivas veći deo detinjstva proveo u Kolumbiji pre nego što se s 15 godina preselio u Njujork. Kada je došao u "Veliku jabuku", Rivas se počeo baviti sitnim kriminalom te je 1973. godine završio u zatvoru.

Tokom boravka u zatvoru u Danburiju u Konektikatu zauvek mu je promenio život Džordž Jang, krijumčar droge i subjekt filma "Blow". Naime, Rivas i Jang su delili zatvorsku ćeliju, a Jang je rekao da je Rivas već u startu imao ambiciozne planove za svoje zločinačko carstvo.

"'Nakon što smo se malo bolje upoznali pitao me je znam li nešto o kokainu", rekao je Jang svojevremeno za PBS.

"Rekao sam mu da ne znam te sam ga zamolio da mi objasni. Rivas mi je rekao da se kilogram kokaina prodaje za 60 hiljada dolara u Sjedinjenim Američkim Državama."

Za Janga je to bilo pravo otkriće, a kada mu je Rivas rekao da kilogram kokaina u Kolumbiji košta između četiri i pet hiljada dolara, Jang je svojoj glavi već začuo zvuk blagajne. Po izlasku iz zatvora kasnih 70-ih, Rivas i Jang su avionom počeli krijumčariti kokain iz Kolumbije na jugoistok SAD-a.

Rastom njihove operacije, Rivas se počeo zbližavati s šefovima u Medeljinu i Karibima koji su tražili tranzitno mesto za svoje krijumčarske aktivnosti.

"'Drogu su prevozili putem Nasaua i Bahama uz pomoć korumpiranih službenika koji su im otvarali aerodrome i okretali pogled"', kaže Majk Vigil, bivši šef međunarodnih operacija Američke agencije za suzbijanje droge (DEA).

"Međutim, nije im odgovaralo to što su morali plaćati tolikim bahamskim službenicima pa su počeli tražiti alternativne tranzitne lokacije."

Kada su stigli do Normans Kaija, komadića zemlje jugoistično od Majamija na Floridi, Rivasova ekscentrična ličnost je procvetala. Agresivan u poslu te obožavam od strane muškaraca i žena, Rivas je Janga istisnuo iz njihovog aranžmana.

"Nije on bio lud, samo je imao iluzije. Obožavao je i Džona Lenona i Adolfa Hitlera. To je trebalo da mi bude znak", rekao je Jang za Haj Tajms.

Rivas je u Normans Kaiju postepeno počeo formirati svojevrsnu neonacističku grupu koja je trebalo da osigurava pošiljke kokaina i zatrašuje ljude koji su tamo živeli. Žurke i orgije nisu bili neobična pojava na Rivasovom imanju, a on je sam iz aviona u Nasau bacao letke s porukom "DEA idi kući". Bahamske vlasti su Rivasa naterale da napusti zemlju nakon što je postao previše vidljiv. Rivas se vratio u Kolumbiju nakon što je DEA izvršila raciju na njegovo imanje u Normans Kaiju.

Ekscentrični krijumčar je počeo trošiti velike količine novca u svom rodnom gradu Armeniji te u pokrajini Kvindio gde se Armenija nalazi. Izgradio je na svom imanju kip Džonu Lenonu, pa je kolumbijskoj Vladi kupio avion kao poklon. Poput Eskobara, Rivas je imao političke ambicije te je ranih 80-ih godina prošlog veka doživeo svojevrsno političko buđenje.

Međutim, za razliku Eskobara koji se prilagodio demokratskom sistemu Kolumbije te postao zamenik člana u parlamentu, Rivas je imao nacističke sklonosti koje je verovatno nasledio od nemačkog oca. Rivas je hteo da pretvori Kolumbiju nacističku državu.

"Toliko je bio poremećen i zaluđen", rekao je Vigil. Rivas je često govorio protiv Jevreja, a afirmativno o Hitleru. Svakako, prema rečima mnogih, Rivas se divio nacističkom vođi.

Rivas je održavao konferencije za medije sa svog imanja duboko u kolumbijskoj prašumi te je uz pomoć svoje stranke Nacionalnog latinskog pokreta nastojao promeniti Kolumbijski politički sistem.

"Njegov program je uključivao i kritiku uključenosti SAD-a u Latinskoj Americi, a kokain je video kao alat oslobođenja", rekao je Vigil.

FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia

Rivasove megalomanske tendencije su ga na kraju koštale odnosa s Eskobarom. "Pod uticajem kokaina, Rivas se na jednoj žurki kod Eskobara posvađao s jednim od njegovih ubica te ga ja ubio", pojasnio je Vigil.

"To je jako naljutilo Eskobara jer se činilo kao da je Rivas glavni među svim kolumbijskim krijumčarima. Osim toga, Eskobar je bio jako blizak sa svojim ubicama i to ubistvo je odalo utisak da ih Pablo ne može zaštititi."

Eskobar je nakon tog incidenta navodno otkrio Rivasovu lokaciju kolumbijskim vlastima koje su ga uhapsile i predale SAD-u. Nakon što je Rivas završio u američkom zatvoru, Vigil se s njim sastao u zatvoru u Marionu u saveznoj državi Ilinois.

FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia

"Stekao sam utisak da je muljator, manipulator... Nije baš želeo pričati o svojoj uključenosti u krijumčarenje drogom. S druge strane, ono o čemu je hteo pričati bio je Pablo Eskobar. Rekao mi je da može pomoći pri hvatanju Eskobara, ali da ga moramo vratiti u Kolumbiju kako bi ga pronašao", rekao je Vigil.

Međutim, Rivasovo razilaženje s Eskobarom učinilo je njegove informacije o krijumčarenju droge iz Kolumbije beskorisnima. Rivas je 1988. godine osuđen na doživotnu u zatvoru bez mogućnosti pomilovanja te 135 godina zatvora povrh toga.

Rivasove informacije su doduše pomogle u slučaju protiv panamskog diktatora Manuela Norige koji je pomagao medeljinskom kartelu prati novce. Rivasova kazna je potom smanjena, ali je još uvek u zatvoru. Njegova lokacija međutim nije poznata, a mnogi sumnjaju da se nalazi u programu zaštite svedoka.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Vesti 23 03: Evo na koliko godina robije je osuđen muž Marije Ferizović

(Jutarnji list)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track