(VIDEO) HITLEROV NAUČNIK ZNAO LEK ZA RAK? Dobio čak i Nobelovu nagradu, a nacisti su ga obožavali
Foto: Printscreen Twitter

Tamna istorija

(VIDEO) HITLEROV NAUČNIK ZNAO LEK ZA RAK? Dobio čak i Nobelovu nagradu, a nacisti su ga obožavali

Planeta -

Jedan od najuticajnijh biologa dvadesetog veka, više od 40 puta nominovan za Nobela, nacistima je tražio lek za rak.

Oto Hejnrih Varburg, bio je nemački fiziolog, lekar i dobitnik Nobelove nagrade. Smatra se jednim od najuticajnijih biohemičara 20. veka. Zanimljivo je spomenuti da je nominovan čak 47 puta za Nobelovu nagradu.Tokom Prvog svetskog rata bio je oficir u nemačkoj konjici, a nakon rata se posvetio istraživanju ćelija i njihovom korišćenju kiseonika. 1931. godine dobio je Nobelovu nagradu zbog doprinosa istraživanju tumora i njegovog rasta. On je otkrio da ćelije raka dobijaju energiju za rast i razvoj na potpuno drugačiji način od zdravih ljudskih ćelija. Dok zdrave ćelije dobijaju energije oksidacijom piruvata, ćelije tumora energiju dobijaju anaerobnom razgradnjom glukoze.

Jednom kad su nacisti preuzeli vlast, svim ljudima sa jevrejskim korenima zabranili su obavljanje učiteljske delatnosti. Bilo da je reč o univerzitetskim profesorima ili učiteljima u lokalnim školama, oni nisu mogli da podučavaju Nemce bilo čemu. Izuzetak od tog pravila bio je upravo Varburg. Tokom čitavog Drugog svetskog rata, on je radio na leku za rak, a sve je podredio svojoj teoriji. Bio je uveren da je ćelije raka moguće izgladneti i odbijao je da napusti svoju laboratoriju. Koliko su ga nacisti cenili govori i činjenica da je Herman Gering lično urgirao kako bi Varburga označili da je samo "četvrtinu" Jevrejin, iako je njegov otac bio Jevrej. Osim toga, jednom prilikom je progovorio protiv Hitlera i režima. Poslodavac, Institut Kajzer Vilhelm, ga je proterao, ali na lični Hitlerov zahtev, Varburg je vraćen na posao.

Toliko se posvetio poslu da je čak i živeo na institutu. Raznim univerzitetima je govorio da mu ne dodeljuju počasne doktorate zato što mu se ne dolazi na svečanost. Ako bi mu neko dodelio medalju časti, on je tražio da mu pošalju poštom. Bio je toliko uveren da je njegova teorija tačna da je često citirao Maksa Planka koji je jednom prilikom rekao: "Nauka napreduje ne zato što naučnici promene mišljenje već zato što naučnici sa pogrešnim mišljenjem umru i dođu drugi". Od njegove smrti 1970. godine, teorije su pomalo zaboravljene, ali doprinos nauci je ovekovečen medaljom za posebne zasluge koju dodeljuje nemačko društvo za biohemiju i molekularnu biologiju.

Ipak, poslednjih godina su njegove teorije ponovno dobile na važnosti, ali većinom u krugovima alternativne medicine. Razni teoretičari zavera govore da su vlasti, povezane sa velikim farmaceutskim firmama, odlučile da zakopaju "lek za rak". Nauka, barem ona priznata, i dalje je jako skeptična prema Varburgovim učenjima. Preliminarna istraživanja pokazala su da postoji mogućnost da određeni mehanizmi svojevrsnog gušenja ćelija raka zaustave rast nekih vrsta tumora, ali to preliminarno istraživanje ne nudi ni približno tako dobre rezultate kakve pokušavaju da predstave teoretičari zavera i trgovci raznim prirodnim "lekovima".

(Express.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track