META ZA PEDOFILSKE MREŽE: Na Balkanu 1.300 dece migranata bez roditeljske pratnje
Foto: Reuters

Jezivo

META ZA PEDOFILSKE MREŽE: Na Balkanu 1.300 dece migranata bez roditeljske pratnje

Planeta -

Među više od milion migranata koji su od 2015. prošli preko Balkana nalazi se i 100.000 dece bez pratnje, a samo u Srbiji boravi 900 dece koja putuju sama, ili su tokom puta razdvojena od roditelja, saopštilo je danas više međunarodnih organizacija koje se bave migrantima.

U ovom trenutku je u regionu oko 1.300 dece izloženo je rizicima fizičkog ili seksualnog zlostavljanja i eksploatacije, navodi se u saopštenju koje su objavili Međunarodni komitet za pomoć (International Rescue Committee) i Spasite decu (Save the Children) u saradnji sa još 10 nacionalnih i međunarodnih organizacija. Zbog loših uslova i manjka organizacije, deca često nisu registrovana u svakoj državi u kojoj se nalaze, a predviđene mere za njihovu identifikaciju i zaštitu se ne sprovode adekvatno ili uopšte ne postoje.

Foto: AP
Foto: AP

Deca bez pratnje, koja su u tranzitu, često nemaju pristup formalnom, ali ni neformalnom obrazovanju, čak i onda kad u nekoj državi borave više meseci, pa postoji hitna potreba da se pojača psiho-socijalna podrška, a kako bi se ublažio štetni uticaj situacije u kojoj se ta deca dugoročno nalaze na njihov dalji razvoj, navodi se u izveštaju. Pristup međunarodnoj zaštiti ostvaruje se veoma sporo i neefikasno jer Dablinski proces spajanja porodica traje u proseku dve godine, a kada se jednom započne u nekoj državi EU, na primer Grčkoj, taj proces više ne može da se nastavi u drugoj državi.

Način na koji se porodica ili osoba smeštena u nekoj državi koja nije članica EU može spojiti s ostatkom porodice u zemlji koja je članica EU, nije dovoljno poznat i često je spor. Nemogućnost dobijanja jasnih informacija o pravnim opcijama koje su im na raspolaganju i o mogućnosti da se svojim porodicama u EU pridruže u nekom razumnom roku, obično primoravaju decu da se odluče na veoma rizična putovanja s krijumčarima.

Međunarodne organizacije u izveštaju pozivaju Evropsku komisiju, države članice EU, vlade država kroz koje deca bez pratnje prolaze, lokalne i međunarodne humanitarne organizacije kao i donatore, navodi da ulože napore u rešavanje problema kao što su manjak podataka, nepouzdani podaci i manjkavosti u upravljanju podacima o deci bez pratnje u regionu.

(Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track