U ČEČENIJI OTVOREN LOGOR ZA HOMOSEKSUALCE? Aktivisti tvrde da ih muče elektrošokovima i batinama
Foto: Shutterstock

Strašno

U ČEČENIJI OTVOREN LOGOR ZA HOMOSEKSUALCE? Aktivisti tvrde da ih muče elektrošokovima i batinama

Planeta -

U Čečeniji je otvoren prvi koncentracioni logor za homoseksualce u svetu otkako je Hitler otvorio logore 1930-ih godina, a borci za ljudska prava tvrde da su zatvorenici tamo podvrgnuti mučenju elektrošokovima i batinama do smrti, piše danas "Dejli mejl".

Jedan od onih koji su uspeli da pobegnu iz čečenskog logora kaže da zatvorenike tuku kako bi otkrili imena drugih pripadnika gej zajednice.

List "Novaja Gazeta" je prošle nedelje pisao da je 100 muških pripadnika gej populacije uhapšeno, dok su trojica ubijena u Čečeniji pri čemu su, kako navodi, mnogi među uhapšenima poznate lokalne televizijske i verske ličnosti.

Ruski list tvrdi da je predsednik Razman Kadirov, inače saveznik ruskog predsednika Vladimira Putina, naredio te oštre mere, dok čečenske vlasti zvanično negiraju da je došlo do hapšenja. "Novaja Gazeta" tvrdi da su čečenske vlasti otvorile nekoliko takvih logora u kojima homoseksualce čeka smrt ili su prisiljeni da obećaju da će napustiti republiku.

Jedan od logora se, navodno, nalazi u bivšoj vojnoj bazi u gradu Argunu.

"Homoseksualce hapse i odvode ih, a mi pokušavamo da ih evakuišemo iz logora. Neki su sada napustili region", rekla je za "Mejl onlajn" Svetlana Zaharova iz ruske LGBT mreže.

Prema njenim rečima, oni koji su uspeli da pobegnu iz logora kažu da su tamo svi zatvoreni u istoj prostoriji, 30 do 40 njih, a muče ih elektroškovima i nemilosrdno ruku, ponekad do smrti. Jedan od odbeglih zatvorenika tvrdi da je, pre nego što je zatvoren u jedan od logora, bio prisiljen da plaća mito čečenskoj policiji u visini od više hiljada rubalja svakog meseca kako bi preživeo.

Aleksander Artemjev iz "Amesti internešenela" u Rusiji, pozvao je, u izjavi za elektronsko izdanje britanskog lista, ruske vlasti da istraže ove navode, istakavši da su homoseksualci u Čečeniji na udaru surovih mera i svakodnevnog progona, ali se boje da o tome govore.

"Oni moraju da se ili kriju, ili da napuste republiku", kaže Artemjev.

Ruski mediji tvrde da su uhapšeni starosti od 15 do 50 godina, dok "Njujork tajms" piše da homoseksualci u Čečeniji brišu svoje profile na društvenim mrežama nakon što su se pojavili navodi da vlasti pokušavaju da ih namame na sastanak i potom ih uhapse.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track