LE PENOVA PROTIV ISLAMSKOG FUNDAMENTALIZMA: Vreme je da se Francuska dovede u red!
Foto: Reuters

Novi list

LE PENOVA PROTIV ISLAMSKOG FUNDAMENTALIZMA: Vreme je da se Francuska dovede u red!

Planeta -

Kandidat na francuskim predsedničkim izborima Marin Lepen izjavila je danas povodom hapšenja dvojice osumnjičenih za planiranje napada pred prvi krug predsedničkih izbora, da je sve to rezultat "islamskog fundamentalizma" koji se veoma proširio u Francuskoj u poslednjih 10 godina.

Ona je u pisanom saopštenju navela da je vreme "da se Francuska dovede u red", prenosi AP. Lepenova, koja kampanju zasniva na stavovima protiv imigracije i EU, prema istraživanjima je među četiri prva kandidata.

Predsednički kandidati Emanuel Makron i Fransoa Fijon čestitali su francuskoj policiji na hapšenju dvojice muškaraca koji su navodno pripremali teroristički napad.

"Ovaj događaj nas podseća da je pretnja od terorizma još uvek veoma prisutna na našoj teritoriji", napisao je Makron u saopštenju.

Fijon je kazao da "demokratija ne sme da padne na kolena pred pretnjama i zastrašivanjima" terorista i dodao da se predsednička kampanja mora nastaviti. Francuski ministar unutrašnjih poslova Matijas Fekl izjavio je danas da su dvojica Francuza uhapšenih danas u Marselju planirali "neposredan nasilan napad" pred prvi krug predsedničkih izbora u Francuskoj.

" Ta dvojica radikalizovanih muškaraca, rođeni 1987. i 1993., francuske nacionalnosti, nameravali su da u da u vrlo kratkom vremenskom roku izvrše napad, pri tome mislim narednih dana - napad na francuskom tlu", rekao je Fenkl.

Policija ih je pratila od kraja prošle nedelje, a prema navodima neimenovanog policijskog izvora, oni su prihvatili radikalni islam dok su služili zatvorske kazne.

(Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja