(VIDEO) OVO JE NOVA RUSKA LETEĆA TVRĐAVA: Smrtonosna i na kopnu i na moru
Foto: Facebook/Glas Moskve

Novi helikopter

(VIDEO) OVO JE NOVA RUSKA LETEĆA TVRĐAVA: Smrtonosna i na kopnu i na moru

Planeta -

Jedan od najuspešnijih proizvoda ruske industrije naoružanja bio je borbeno-transportni helikopter Mi-24. Njegov naslednik je još bolji.

Pored oružja, Mi-24 može da nosi i grupu vojnika u punoj opremi. Takođe, pokazao se odlično u najtežim vojnim konfliktima. Ipak, zbog velikog tereta koji može da ponese, sporiji je u manevrisanju.

Inspirisani ovom mašinom, Rusi su rešili da odu korak dalje i naprave napredniju verziju ovog helikoptera.Projekat je dobio naziv Mi-37, a njegovi dizajneri su ga napravili tako da može da parira najboljim stranim helikopterima.

Prve verzije ovog helikoptera čuvane su kao stroga vojna tajna. Mali horizontalni rep sa naoružanjem je blago pomeren napred. Kako bi se poboljšale karakteristike manevrisanja, teže jedinice su pomerene ka centru mase.Kao i u Mi-24, pilot i navigator se nalaze u posebnim kabinama. Sedišta koja apsorbuju energiju mogu da zaštite posadu prilikom leta na niiskim visinama.

Sve informacije se prikazuju na monitoru koji pomaže da se odredi udaljenost mete u svim vremenskim uslovima nezavisno od doba dana.

Ta oprema je do te mere precizna da može da se koristi i prilikom poletanja i sletanja. Mi-37 helikopter ima multifunkcionalnu opremu, što ga čini borbenim helikopterom i izviđačkim helikopterom. Kreatori su ga opremili čak i sa posebnim "Arbalet" radarom koji može precizno da odredi koordinate kopnenih i pomorskih meta i da ih gađa direktnim projektilima. Ovaj radar takođe omogućava lako izbegavanje prepreka prilikom letenja na niskim visinama.

Pored toga, opremljen je i i posebnom opremom za ometanje koja simulira lažne mete i skreće, kao što su prateći projektili. Pored odbrambene opreme, helikopter sadrži i nevodeće rakete, protivtenkovske vodeće rakete, kontejnere sa lanserima granata i bombe do 500 kg.

(Glas Moskve)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Sila 8 Tu-160: Za njega kažu da je ruski "Beli labud"!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja