OVO JE NAJVEĆA PRETNJA SVETU: Ako se oni ujedine nastaće PAKAO!
Foto: Profimedia, 0206901892

Ostvarenje noćne more

OVO JE NAJVEĆA PRETNJA SVETU: Ako se oni ujedine nastaće PAKAO!

Planeta -

Potpredsednik Iraka Ajad Alavi izjavio je da je Islamska država u pregovorima s Al Kaidom oko mogućeg saveza, u trenutku kada se iračke trupe približavaju položajima boraca Islamske države u Mosulu.

Navodi se da je Alavi kazao da je ovu informaciju dobio danas od iračkih i regionalnih kontakata koji su upoznati sa situacijom u Iraku.

"Razgovor je sada započeo. Dijalog se vodi između glasnika koji predstavljaju vođu Islamske države Abu Bakra al Bagdadija i onih koji predstavljaju vođu Al Kaide Ajmana al Zavahirija."

Islamska država se odvojila od Al Kaide 2014, pa su dve organizacije vodile ogorčenu bitku oko regruta, finansija i uloge predvodnika globalnog džihada.

Međutim, ID od 2016. godine sve više slabi i gubi kontrolu nad teritorijama u Siriji i Iraku.

Stručnjaci upozoravaju da ID neće prestati da postoji čak ni ako izgubi sve teritorije koje je kontrolisao. Umesto toga bi mogao, poput Al Kaide, da se krije i da vrši terorističke napade.

ID ima dosta simpatizera i sve češće se dešavaju napadi inspirisani njenom doktrinom. Ove godine su napadnuti London, Sankt Peterburg, Stokholm, Kopti u Egiptu.

"ID neće tek tako ispariti. Ostaće sakrivena u svojim ćelijama i nastaviti da širi svoj otrov po celom svetu" kaže Alavi.

Ukoliko dođe do pomirenja i ujedinjenja ovih džihadističkih grupa, svetu će pretiti velika opasnost.

Navodi se da je Zavahiri javno kritikovao Islamsku državu zbog njenih brutalnih metoda, koje su uključivale odrubljivanje glave, davljenje i spaljivanje.

Prema iračkom potpredsedniku Alaviju, nije jasno na koji način bi Islamska država i Al Kaida mogle da sarađuju.

(Tanjug, EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track