RUSIJA UPOZORAVA NA OŠLJARENJE: Nije bilo ozbiljne istrage o hemijskom incidentu u Idlibu
Foto: AP

Ko mačka repom

RUSIJA UPOZORAVA NA OŠLJARENJE: Nije bilo ozbiljne istrage o hemijskom incidentu u Idlibu

Planeta -

HAG - Direktor Odeljenja za neširenje i kontrolu naoružanja Ministarstva spoljnih poslova Rusije Mihail Uljanov izjavio je da do sada nisu preduzeti ozbiljni koraci u istrazi o navodnoj upotrebi hemijskog oružja prilikom vazdušnih napada u sirijskoj provinciji Idlib.

Mihail Uljanov: Još nema ozbiljne istrage (Foto: Printscreen YouTube/RT)
Mihail Uljanov: Još nema ozbiljne istrage (Foto: Printscreen YouTube/RT)

"Izveštaji (o navodnoj upotrebi hemijskog oružja u Kan Šajkunu) počeli su da pristižu pre 15 dana, ali ozbiljniji koraci još nisu preduzeti, kako bi se istražio ovaj incident", rekao je on na posebnoj sednici Organizacije za zabranu upotrebe hemijskog oružja (OPCW), održanoj u sredu u Hagu, a tekst njegovog govora danas je objavljen na sajtu MIP-a.

Uljanov je istakao da su sve optužbe protiv Damaska neosnovane, da se zasnivaju na sumnjivim podacima dostupnim na društvenim medijima, kao i da se predstavnici pojedinih zemalja ponašaju kao da su okolnosti, u vezi sa incidentom, već utvrđene.

"U tom smislu tekst britanskog ministra spoljnih poslova Borisa Džonsona za britanski Telegraf, u kom je rekao da je za napad 'najverovatnije' kriv sirijski predsednik (Bašar al) Asad, pokazuje da ni on nije potpuno uveren u to. A zašto onda naše britanske kolege prave takve nedvosmislene iozjave na međunarodnom nivou", upitao se Uljanov. On je kritikovao i Vašington jer je potpuno uveren da za napad treba kriviti Damask.

"To je ono što naše američke kolege nazivaju loš slučaj već viđenog. Iste stvari su govorili i pre 14 godina povodom vojne intervencije u Iraku", ocenio je ruski diplomata. Uljanov je dodao i da je Rusija spremna za konsultacije sa UN pre glasanja na sednici OPCW o predlozima za istragu o navodnom napadu hemijskim oružjem.

"Pre nego što se nacrt stavi na glasanje, sve mogućnosti za postizanje koncenzusa treba ispitati. Ukoliko se američki partneri interesuju za utvrđivanje istine, obavljanjem ozbiljne i hitne istrage, imamo šanse da postignemo dogovor. Ukoliko ne, to znači da nema prostora za traženje obostrano prihvatljivih rešenja", rekao je Uljanov.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track