BRITANSKI ZLATNI KLAVIR: U njemu pronašli novčiće, Kruna ih odmah prisvojila
Foto: Profimedia

Neočekivano

BRITANSKI ZLATNI KLAVIR: U njemu pronašli novčiće, Kruna ih odmah prisvojila

Planeta -

Šest kilograma zlata slučajno pronađenih u klaviru jedne britanske škole, vredi pravo bogatstvo, ali se ne zna kome pripada tih 913 zlatnika.

Zlato je otkriveno prošle godine kada je klavir bio poslat na štimovanje u engleskom okrugu Šropšir. Ispod dirki je bilo 913 zlatnika i drugih novčića iskovanih tokom 19. i ranog 20. veka, u vreme kraljice Viktorije i kraljeva Edvarda Sedmog i Džordža Petog.

Sudski zvaničnik Džon Eleri je zlato proglasio blagom, što znači da pripada Kruni i da će biti ponuđeno na prodaju muzejima, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Eleri je danas rekao da i pored opsežne istrage "jednostavno ne zna" ko je sakrio zlatnike u klaviru. On nije odredio tačnu vrednost zlata i naveo je samo da je reč o bogatstvu koje "menja život".

Škola čiji je klavir, i štimer koji je pronašao zlato, mogu očekivati veći dobitak od nagrade. Klavir je prošlog leta poklonjen školi, a prethodni vlasnici nisu znali šta se krije u njemu. Oni su rekli da su srećni što će škola dobiti novac ali da je šteta što nije pronađen pravi vlasnik.

(Beta - AP)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track