PANIKA U ITALIJI! OVA BOLEST se otela kontroli zato što roditelji ne vakcinišu svoju decu
Foto: Shutterstock

Veliki rizik

PANIKA U ITALIJI! OVA BOLEST se otela kontroli zato što roditelji ne vakcinišu svoju decu

Planeta -

U Italiji je potvrđena epidemija malih boginja, kao posledica nevakcinacije. Tamošnje ministarstvo zdravlja izdalo je saopštenje da je u prva tri meseca ove godine registrovano gotovo 1.500 slučajeva malih boginja, da je prošle godine bilo 840, a 2015. godine 250. Gore brojke ima samo Rumunija, gde je ove godine od boginja umrlo 17 ljudi.

Američka administracija zvanično je upozorila svoje turiste na epidemiju što je profesor Valter Ričiardi iz Nacionalnog instituta za zdravlje prokomentarisao kao sasvim logičan potez.

"Italija i Rumunija se trenutno bore s epidemijom boginja, a naše Vlade, za razliku od američke, nisu sprovele masovnu kampanju kako bi uverile roditelje na važnost vakcine", izjavio je on za Radio 24.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Nacionalni institut zdravlja upozorava kako u Italiji na vakcinu protiv boginja ide oko 85 odsto dvogodišnjaka, što je ozbiljno ispod stope od 95 odsto, koju preporučuje Svetska zdravstvena organizacija, kako bi bolest bila suzbijena.

Italijanska Vlada optužuje populistički pokret "Pet zvezda" da su među roditeljima proširili paniku i izazvali rast trenda nevakcinisanja. Vođa pokreta, Bepe Grilo, 2015. godine krenuo je u antivakcinacijsku kampanju, nazivajući obavezu vakcinisanja "velikim poklonom za farmaceutsku industriju".

Njegov stranački kolega Andrea Čekoni kaže da je ovaj porast pojave malih boginja "deo prirodnog ciklusa bolesti, a ne epidemija koja se mogla sprečiti".

(Telegram.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track