AMERIKANAC OSUĐEN ZA UBISTVO I TERORIZAM Smrtna kazna za Vučka Četnika?
Foto: Reuters

Presuda

AMERIKANAC OSUĐEN ZA UBISTVO I TERORIZAM Smrtna kazna za Vučka Četnika?

Planeta -

MILFORD - Amerikanac Erik Frejn (33) proglašen je juče krivim za ubistvo jednog i ranjavanje drugog policajca, terorizam i posedovanje oružja za masovno uništenje.

Frejnu, koji se predstavljao kao četnik Vučko i bio obožavalac srpske vojske, preti smrtna kazna zbog ubistva koje je počinio 12. septembra 2014, nakon čega je 48 dana izbegavao policijske potere ostavljajući za sobom samo paklice cigareta "drina" i eksplozivne naprave.

Okružni tužilac Rej Tonkin u završnoj reči nazvao je "američkog četnika" teroristom koji je hteo da promeni vladu pomoću metaka i bombi. Iako Frejn nije želeo da iznese odbranu, pročitane su njegove izjave o motivima.

- Samo teška iskušenja revolucije mogu da nam vrate slobodu koju smo nekad imali. Tenzije su visoke i čini mi se da je pravo vreme da zapalim buktinju u ljudskim srcima - rekao je on.

Suđenje je trajalo manje od dve nedelje, a uskoro se očekuje i izricanje kazne. S obzirom na težinu počinjenih dela, ali i to što nije pokazao kajanje, mediji javljaju da se očekuje da bude osuđen na smrt.

Erik Frejn u srpskoj uniformi pre nego što je započeo smrtonosan pohod (Foto: AP)
Erik Frejn u srpskoj uniformi pre nego što je započeo smrtonosan pohod (Foto: AP)

Frejn je vešt snajperista. Pripadao je grupi Istočni vuk, koja se bavila vojnim simulacijama armija iz Istočne Evrope, a bio je fasciniran srpskom vojskom i jedinicom Vukovi sa Drine.

Na više desetina fotografija Frejn nosi različite srpske uniforme, šajkaču sa kokardom, ili beretku sa srpskim znamenjima, a fotografisao se i sa našom zastavom, ali i ispred Hrama Svetog Save u Beogradu. Amerikanac je na svom Jutjub kanalu postavljao i srpske pesme poput "Srpska garda" Rodoljuba Vulovića i "Odakle si, sele" Savete Jovanović, za koju je napisao da mu je omiljena.

KO JE ERIK FREJN?Erik Frejn rođen je 3. maja 1983. godineNjegov otac je služio u vojsci 28 godina, pa je od njega naučio vojne tehnikeErik je bio član grupe entuzijasta Istočni vuk, a posebno je bio fasciniran jedinicom VUKOVI SA DRINENadimak mu je VUČKO po maskoti ZOI u Sarajevu, a jedan od njegovih prijatelja iz jedinice tražio je da ga zovu ARKANErik je tvrdio da zna ruski i srpski, kao i da je sa srpskim plaćenicima ratovao u AfriciNabavljao je cigarete „drina“ i samo njih je koristioOmiljena pesma mu je „ODAKLE SI, SELE“

E.K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track