(FOTO, VIDEO) ČELIČNA PESNICA RUSKE MORNARICE: Prvi ledolomac pod oružjem u istoriji planete!
Foto: Printscreen Twitter

Tehnološko čudo

(FOTO, VIDEO) ČELIČNA PESNICA RUSKE MORNARICE: Prvi ledolomac pod oružjem u istoriji planete!

Planeta -

Prvi patrolni ledolomac mornarice Ruske Federacije dobio je naziv "Ivan Papanin".

Ukupno dva ledolomca "Ivan Papanin" moraju biti predata mornarici. Do 2019. godine prvi i do kraja 2020. godine drugi. Tehničke karakteristike kažu da ne postoji sličan brod u svetu a nemački časopis Štern nazvao je projekat "čeličnom pesnicom ruske komande na ledu".

Časopis napominje da će ovi brodovi "dominirati u Arktičkom okeanu". Prema istoj publikaciji, u poslednjih nekoliko godina Rusija gradi mnogo malih brodova koji su opremljeni "izuzetno teškim naoružanjem".

Shipyard in Northwest #Russia Laid Keel of 1st Project 23550 Ice-class patrol ship Ivan Papanin #Arctic https://t.co/2pO6he7Z0y pic.twitter.com/LPNK7JxuUG

"Ivan Papanin" je prvi patrolni ledolomac i istoriji jer u drugim zemljama postoje brodovi koji "guraju" led, ali ne nose oružje.

Prema dostupnim podacima, ovaj brod će imati zapreminu od oko 7 hiljada tona i dužinu kućišta 114 metara. Brzina - 18 čvorova (33,3 km/h). Biće u stanju da probije led debljine jedan i po metar a kruzing opseg će mu biti 6 hiljada nautičkih milja (oko 11 hiljada kilometara).

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track