MIGRANTI PRODAJU OČI I BUBREGE DA BI PREŽIVELI: Trgovina organima na Bliskom istoku procvetala
Foto: Reuters

Strašno

MIGRANTI PRODAJU OČI I BUBREGE DA BI PREŽIVELI: Trgovina organima na Bliskom istoku procvetala

Planeta -

Ilegalna trgovina organima je u porastu u Libanu jer očajne sirijske izbeglice pribegavaju prodaji delova tela kako bi obezbedile novac za sebe i svoje porodice.

Trgovac organima, identifikovan kao Abu Džafar, ispričao je za da mu posao "cveta" iako zna da je nezakonit, a da on to vidi kao pomaganje ljudima u nevolji.

"Ja iskorišćavam ljude, to je ono što radim", ispričao je on novinaru BBC-a Aleksu Fositu."Znam da je to što radim nezakonito, ali ja pomažem ljudima. Tako ja to vidim. Neki od mojih klijenata bi ionako umrli", rekao je ovaj čovek.

S obzirom da sirijski sukob traje od 2011. godine, najmanje 1,5 miliona ljudi prešlo je u Liban, gde čine oko četvrtinu stanovništva u zemlji.Mnogi nemaju zakonsko pravo na rad, a porodice su primorane da pronađu druge načine da plate hranu, sklonište i zdravstvenu zaštitu.

Prema izveštaju objavljenom u junu, oko 70 odsto izbeglica u Libanu živi ispod linije siromaštva."Oni koji nisu registrovani kao izbeglice se bore. Šta oni mogu da urade? Oni su očajni i nemaju drugi način da prežive, sem da prodaju svoje organe", rekao je Džafar.On je priznao da je u poslednje tri godine dogovorio prodaju organa nekih 30 izbeglica.

"Obično se traže bubrezi, ali mogu da nađem i isporučim druge organe. Jednom su me pitali za oko, a ja sam bio u mogućnosti da nađem čoveka koji je bio spreman da proda svoj vid", ispričao je on.

Bliski istok postaje "vruća tačka" u međunarodnoj trgovini organima, gde priliv izbeglica koji očajnički žele da zarade novac otvara novo tržište za trgovce, pomeranjem fokusa iz Kine i sa Filipina.

Fosit je izjavio da uprkos teškoćama organi mogu da se izvoze kupcima širom sveta, a ponekad se izbeglice šalju avionima u okolne zemlje koristeći lažne papire.Džafar je objasnio da nesrećne ljude vozi sa povezom na očima na operaciju, gde se pre toga radi osnovna analiza krvi.

Ponekad doktori rade u iznajmljenim kućama koje se transformišu u privremene klinike."Kada se operacija završi ja ih vratim. Brinem o njima oko nedelju dana, a kada se uklone šavovima oni više nisu moja briga. Ne zanima me da li je neko umro, sve dok dobijam ono što želim. Nije moj problem šta se dalje dešava, sve dok su klijenti isplaćeni", ispričao je on.

Poslednji čiji je bubreg prodao, jeste sirijski dečak od 17 godina koji je za taj organ dobio 8.300 dolara kako bi mogao da izdržava svoju majku i pet sestara.Dva dana kasnije, ležao je u zadnjoj sobi jednog kafića govoreći da trpi stalne bolove.

"Već sam zažaio ali šta da radim. Nisam želeo to da uradim, ali sam bio očajan. Nisam imao drugog izbora", ispričao je ovaj tinejdžer.

(Gulfnews)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track