DEVOJKE, IMA LI ZAINTERESOVANIH? Na Farskim ostrvima traže 2.000 žena za udaju
Foto: Printscreen Youtube

Dovode ih sa Filipina

DEVOJKE, IMA LI ZAINTERESOVANIH? Na Farskim ostrvima traže 2.000 žena za udaju

Planeta -

Dosta mladih je iselilo na studije i nisu se vratili. Trenutno na Farskim ostrvima nedostaje oko 2.000 žena.

Na Farskim ostrvima nedostaju žene, zbog čega su lokalni muškarci počeli da traže supruge na drugim destinacijama, pre svega na Filipinima i Tajlandu.

A kako se uopšte te žene iz toplih krajeva snalaze u novoj okolini u kojoj zima traje i šest meseci? Ataja Slatalid doselila se sa Tajlanda.

"Samo sam sedela pored peći. Ljudi bi mi govorili da izađem jer je napolju sunce, ali ja bih im rekla da me samo puste na miru", ispričala je za BBC. Bilo je to pre šest godina i priznaje da joj je u početku bilo zaista teško. Supruga Jana je upoznala na Tajlandu preko prijatelja.

"Znao sam da će biti izazov preseliti Ataju iz Tajlanda u nešto potpuno suprotno i naravno da sam se brinuo", iskren je Jan. Ali, snašla se i sada je zadovoljna životom tamo.

Trenutno na Farskim ostrvima živi 300 žena sa Tajlanda i Filipina. Ne zvuči mnogo, ali na populaciju od 50.000 ljudi, čine ozbiljnu etničku manjinu.

Dosta mladih se iselilo na studije i nisu se vratili pa prema rečima premijera Aksela Johanesena trenutno na Farskim ostrvima nedostaje 2.000 žena. Antoneta Egholm došla je na Farska ostrva sa Filipina. I ona je zadovoljna novim životom. U Manili se brinula zbog kriminala, a ovde ne mora čak ni da razmišlja ako ostavi kuću otključanu. Farska ostrva deo su Kraljevine Danske, ali imaju svoj jezik i specifičnu kulturu, pogotovo kada je reč o hrani. Vole da jedu fermentiranu ovčetinu, sušeni bakalar, ponekad i kitovo meso. (Express.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja