(VIDEO) PUTIN POSLE SASTANKA SA ERDOGANOM: Izglađeni svi nesporazumi Rusije i Turske!
Foto: Fonetap (3.5.2017)

Rusko-turski odnosi

(VIDEO) PUTIN POSLE SASTANKA SA ERDOGANOM: Izglađeni svi nesporazumi Rusije i Turske!

Planeta -

U toku je pres-konferencija Predsednika Rusije Vladimira Putina i njegovog turskog kolege Redžepa Tajipa Erdogana nakon njihovog sastanka u rezidenciji ruskog predsednika u Sočiju.

"Turska je važan i perspektivan partner Rusije. Pre nekog vremena bilateralni odnosi su prošli test održivosti. Sada se može sa sigurnošću konstatovati da je perioda uspostavljanja rusko-turskih odnosa završen. Vraćamo se u normalnoj saradnji", rekao je Putin.

On je naveo da je sa Erdoganom razgovarao o ograničenjima i barijerama koji smetaju trgovini i investicijama, kao i o perspektivama međusobnog plaćanja u nacionalnim valutama.

Putin je naveo da će Rusija investirati u izgradnju nuklearne centrale "Akujo" 22 milijarde dolara.

"Važno je osigurati bezbednost ruskih turista u Turskoj, specijalne službe Rusije su spremne da pomognu u tome", naveo je ruski predsednik.

On je saopštio da će Turska i Rusija nastaviti praksu međuresornih konsultacija o borbi protiv terorizma.Rezultati pregovora sa Putinom će "biti vidljivi" već kroz nekoliko dana, uverio je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

On je izjavio da on i Putin traže kažnjavanje krivaca za incident sa hemijskim oružjem u sirijskom Han Šeihunu.Turski predsednik je obećao da Turska neće dopustiti formiranje jedinica na njenoj granici sa Sirijom koji prete njenoj nacionalnoj bezbednosti.

Erdogan je pozvao na stvaranje zona deeskalacije u Siriji.

"O tome sam razgovarao sa Putinom. Na pregovorima u Astani je to jedno od glavnih pitanja, nadam se napretku", izjavio je turski predsednik.

Putin smatra da će zone bezbednosti ojačati režim prekida vatre.

"O tome sam razgovarao sa Trampom, SAD to podržavaju", rekao je on. On je dodao da je o tome Rusija održala preliminarne konsultacije sa Damaskom i Teheranom.

(Sputnjik Srbija)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI U 14H UŽIVO: Vučić odgovorio Zaevu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track