(VIDEO) PET NAJMOĆNIJIH MAFIJA SVETA: Kriterijum nisu ni ubistva ni oružje, već nešto mnogo UNOSNIJE
Foto: Profimedia

Top lista smrti

(VIDEO) PET NAJMOĆNIJIH MAFIJA SVETA: Kriterijum nisu ni ubistva ni oružje, već nešto mnogo UNOSNIJE

Planeta -

Krađa identiteta i hakovanje bankarskih računa i sličnih upada u lični život, najnoviji su oblik kriminala. Magazin Forčn navodi da godišnje na takav način samo u SAD-u nastane šteta od 20 milijardi dolara. O kakvim je razmerama reč svedoči poređenje sa zaradom u toj zemlji na drogi i krijumčarenju ljudi - 34 milijarde dolara godišnje. Prema podacima UN za ceo svijet, 2011. organizovani kriminal je zaradio 870 milijardi dolara.

Samo u EU tri godine kasnije na taj način se zaradilo 110 milijardi evra, mada neke procene idu i puno više, u zavisnosti od toga koliko se daleko odlazil u definisanju šts sve spada u organizovani kriminal. Magazin se u tim brojkama nije bavio svetom, ali je složio top listu pet najmoćnijih, najbogatijih, najgorih organizovanih zločinačkih grupa. Reč je o tako moćnim "mafijaškim" organizacijama, da se njihova moć više ne meri ni novcem, nego pre svega društvenim i političkim uticajem, i to na najmoćnije države sveta.

Solntsevskaja Bratva – godišnji prihodi 8,5 milijardi dolara

Ruska grupa je organizovana suptrotno od japanskih Jakuza, jer je vrlo decentralizovana. Grupu čini 10 odvojenih, ali ne do kraja autonomnih brigada, koje deluju nezavisno jedna od druge. Organizacija svoje resurse koristi zajednički, novcem rukovodi telo od 12 vođa koji se druže na sastancima širom svijeta, često pod maskom proslava i festivala.

Smatra se da imaju 9.000 članova, glavne su im delatnost droga i trgovina ljudima. Ruski kriminal uveliko počiva na heroinu iz Avganistana, zemlje koja tradicionalno daje 90 odsto svetske proizvodnje heroina. Rusija troši 12 odsto, iako čini samo 0,5 odsto svetskog stanovništva.

Jamaguči Gumi – godišnji prihodi 6,6 milijardi dolara

Zapravo je reč o najsnažnijoj bandi na svetu, jednu od onih koje se nazivaju Jakuze. Većim delom zarađuje na drogi, ali i na kocki, iznudi, reketu, takvim stvarima.

Organizacije postoje već stotinama godina, imaju snažnu i krajnje strogu hijerarhiju, zbog svoje moći često na sebe preuzimaju, u dogovoru s policijom, neke aspekte javnog reda i mira u zamenu za određene ustupke vlasti prema njima. Ipak, usled sve težih progona pravosuđa, organizacija je sve manja i slabija.

Kamora – godišnji prihodi 6,6 milijardi dolara

Poslednjih decenija se pokazalo da je američka italijanska mafija neuporedivo manje žilava od tradicionalne mafije u starom kraju, u domovini. U Americi mafija doslovno nije ni senka svojim brutalnim zlatnim godinama. Ali, u Italiji je toliko snažna da četiri mafijačke organizacije godišnje zarađuju 33 milijarde dolara.

Najmoćnija je Kamora. Zarađuje se na seksualnoj eksploataciji, krijumčarenju oružja (setimo se samo puteva oružja tokom terorističkih napada poslednjih godina u Evropi), drogi, krivotvorenju, kocki, iznudi, sve redom tradicionalnim načinima maltretiranja stotina hiljada ljudi. Kamora je osnovana u Napulju u 19. veka, originalno kao zatvorska banda, da bi naglo ojačala nudeći usluge zaštite i kao snaga za političku organizaciju siromašnih na ionako siromašnom italijanskom jugu.

Ndrangheta – godišnji prihodi 4,5 milijardi dolara

Druga najveća zločinačka organizacija u Italiji potiče iz Kalabrije. Više manje je reč o istim vrstama kriminala, samo što se Ndrangheta ističe svojim vezama sa kokainskim bosovima iz Južne Amerike, pa je time izrasla u glavnog snabdevača tom drogom za Evropu.

Vremenom se proširila i na SAD, iz nje su izrasle porodice Gambino i Bonanno, ali u poslednje vreme ih zbog droge vrlo uspešno progone. Uopšte, što više odmiče vreme, i italijanska je mafija pod sve težim udarcima zakona i, kao i u Japanu, čak ni u najizovanijim lokalnim krugovima više ne uživa društveni ugled kao nekada.

Sinaloa kartel – godišnji prihodi 3 milijarde dolara

Reč je o najvećem meksičkom kartelu, a biti na takvom glasu u toj zemlji zaista diže kosu na glavi. Ovakve organizacije dugi niz godina jezivo terorišu Meksikance, njihovi pokolji, bilo kao kazneni ili kao obračuni, po brutalnosti su planetarno neslavni.

Izrasli su kao saradnici latinoameričkih narkobosova, posebno u Kolumbiji, sa SAD-om. Koliko je reč o unosnom poslu svedoči brojka od 100 milijardi dolara koliko Amerikanci svake godine potroše na drogu. Od toga 6,5 milijardi dolara zarade meksički karteli, a među njima Sinaloa čak 60 odsto.

(Express.hr)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Top 10 jezivih droga za koje niste čuli (18+)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Ne pričaj sa njim, upucaj ga! Komišijska čarka prerasla u obračun pištoljem!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track