PUŠAČI SPREMITE SE ZA VELIKE PROMENE: Posle ovoga cigarete više neće biti iste
Foto: Thinkstock

Nova ideja

PUŠAČI SPREMITE SE ZA VELIKE PROMENE: Posle ovoga cigarete više neće biti iste

Planeta -

Svetska trgovinska organizacija (STO) podržala je australijski zakon o uvođenju jednoobraznih pakovanja cigareta, na kojima nema isticanja kompanijskih oznaka proizvođača, javlja njujorška agencija "Blumberg", pozivajući se na dva neimenovana izvora.

Takva presuda STO će, kako ocenjuje Rojters, biti veliki udarac za duvansku industriju, i poslužiće kao "zeleno svetlo" drugim zemljama za primenu sličnih mera. Prema australijskim propisima, koji su usvojeni 2010. godine, isticanje logoa i različite boje pakovanja cigareta su zabranjeni, u korist neutralnih maslinasto-zelenih pakovanja sa imenima brendova odštampanim malim standardizovanim fontom.

Duvanske kompanije su istakle da su njihovi zaštitni znaci narušeni, a Kuba, Honduras, Dominikanska Republika i Indonezija su se žalili STO da ovi propisi predstavljaju zakonsku prepreku za slobodnu trgovinu. Iako se konačna odluka STO ne očekuje pre jula, poverljivim nacrtom se tvrdi da je ovaj australijski zakon legitimna zdravstvena mera.

Jedan neimenovani zvaničnik STO je izjavio da je zakon upućen stranama koje učestvuju u sporu, dodajući da je reč poverljivim privremenim izveštajima koji se ne komentarišu.

Posle ovih vesti, akcije duvanske kompanije "Imperijal brends" su pale za više od dva odsto, dok su akcije "Filip Morisa" i "Britiš Amerikan tobaka" blago porasle.

Portparolka "Britiš Amerikana" odbila je da komentariše ovu odluku dok ne bude konačna, dok iz "Japan tobaka" takođe odbijaju da daju komentar.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Kurir TV Vesti 05.05.2017: Kada će biti iseljeni migranti iz centra Beograda

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja