(FOTO, VIDEO) SVI PREDSEDNIKOVI LJUDI: Oni će voditi Francusku uz Emanuela Makrona
Foto: Reuter 23.04.2017.

Novi funkcioneri

(FOTO, VIDEO) SVI PREDSEDNIKOVI LJUDI: Oni će voditi Francusku uz Emanuela Makrona

Planeta -

Bivši bankar i državni službenik Emanuel Macron je postao najmlađi lider Pete republike, a dolazak na vlast duguje u velikoj meri raznolikom timu mladih tehnokrata pomešanim sa političkim veteranima.

Ovde je lista najbližih saradnika koji će verovatno obavljati glavne poslove u Jelisejskoj palati.

Aleksis Koler (44) jedan je od Makronovih najbližih prijatelja i saveznika. Koler je bio šef osoblja u Ministarstvu za ekonomiju i finansije Francuske, neformalno poznat kao Bersi. Priča se da će on biti predsednikom šef kabineta.Prema izvorima lista Mond,, ni jedna velika politička odluka tokom izborne kampanje nije doneta bez Kolera.

Žulijen Denormandi (36) je zamenik generalnog sekretara pokreta "U marš!", socijalno-liberalne političke stranke koju je osnovao Makron. Denormandi, koji je takođe radio sa Bersijem, je bio fokusiran na terenski posao kojim je pomogao da se novi pokret pretvori u snagu na koju treba računati. Ekonomista i inženjer Denormandi, koji je radio za francuski trezor u Iranu i francuskoj ambasadi u Egiptu, verovatno će postati ekonomski savetnik novom francuskom predsedniku.

Jedan od najmlađih članova tima, Ismail Emelijen (30) bio je Makronov savetnik za komunikacije. I za Emelijena, poznatog kao Makronova desna ruka, takođe se priča da će dobiti najvišu poziciju u Jelisejskoj palati.

Žerard Kolomb, gradonačelnik Liona, i Rišard Feran, generalni sekretar "U marš!" najverovatniji su kandidati za mesto premijera. Godine 2014., Feran je blisko sarađivao sa Makronom kada mu je tadašnji premijer Manuel Vals dao zadatak da osmisli plan za reformu propisa u vezi sa radom. U 2015., on je gurao Makronov predlog zakona preko Narodne skupštine.

I Kolomb i Feran već dugo vremena podržavaju Makrona.

Sadašnji ministar odbrane Žan-Iv Le Drian je takođe mogući premijer u Makronovoj vladi. Le Drian, jedan od najpopularnijih i najpoštovanijih političara u zemlji, podržao je Makrona u martu preko kandidata iz svoje partije.

(Sputniknews)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV: Pet činjenica koje niste znali o Emanuelu Makronu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track