AMERI NAORUŽAVAJU KURDE, TURCI POBESNELI: Matis tvrdi da će sve biti u redu sa Turcima
Foto: AP 5 Mart 2013

Novi problem

AMERI NAORUŽAVAJU KURDE, TURCI POBESNELI: Matis tvrdi da će sve biti u redu sa Turcima

Planeta -

Visoka zvaničnica sirijskih Kurda pozdravila je danas odluku SAD da pošalju kurdskim borcima teško naoružanje koje će im pomoći u borbi protiv Islamske države u Raki, dok je turski zvaničnik rekao da je ta odluka neprihvatljiva.

Ilham Ahmed iz političkog tela Sirijskih demokratskih snaga (SDF) izjavila je da odluka o isporuci oružja ima "političko značenje" i da "legitimizuje" tu grupu.Odluka će, ocenila je, verovatno naići na "agresiju" predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana prilikom posete Vašingtonu sledeće sedmice.Zamenik turskog premijera Nuretin Džanikli izjavio je da je se nada da će Vašington promeniti odluku jer nije tačno da borba protiv Islamske države može biti uspešna samo uz pomoć kurdske grupe Jedinica za narodnu zaštitu (YPG).

"Trampova administracija snabdeva oružjem terorističku organizaciju, ili direktno ili indirektno preko YPG, što ne menja činjenicu da to predstavlja podršku terorističkoj organizaciji", izjavio je Džanikli za tursku televiziju Haber.

Američki sekretar odbrane Džejms Matis izjavio je da je uveren da će Sjedinjene Američke Države moći da reše tenzije sa Turskom zbog odluke da naoružaju kurdske borce u Siriji.

"Radićemo na svemu što izaziva zabrinutost", izjavio je Matis, preneo je Rojters."Sarađivaćemo blisko sa Turskom u cilju obezbeđivanja podrške njihovoj bezbednosti na njenim južnim granicama", dodao je Matis, rekavši da je to i južna granica Evrope.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Sila 11 THAAD - novo oružje američke mobilne protivraketne odbrane

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track