(VIDEO) SAD NE NAMERAVAJU DA POBEĐUJU SAMO NA OVOJ PLANETI: Evo za koje BOJIŠTE se sada spremaju
Foto: Profimedia

Uvek spremni

(VIDEO) SAD NE NAMERAVAJU DA POBEĐUJU SAMO NA OVOJ PLANETI: Evo za koje BOJIŠTE se sada spremaju

Planeta -

Vazuhoplovne snage SAD-a sprovode različite reforme, uključujući stvaranje nove dužnosti za generala sa tri zvezdice. Cilj je da se adekvatno pripreme za eventualni rat u svemiru.

Razne promene uključuju rekonstruisanje i formiranje svemirskog ratnog komandnog centra. Drugim rečima, spremite se za Ratove zvezda.

Sada, kako Kina i Rusija agresivno pokušavaju da ospore superiornost SAD-a u svemiru sa ambicioznim vojnim svemirskim programima, borba za vlast preti da pokrene sukob koji bi mogao paralizovati svemirsku planetarnu strukturu. I iako bi mogao početi u svemiru, takav sukob bi se lako proširio na rat na Zemlji.

Ova nova mera dolazi usred kritika jednog broja zakonodavaca koji tvrde da "postojeća" vojna struktura nije pravilno pripremljena za borbu u svemiru, oblast koja privlači vojne ambicije ne samo SAD-a, već i Rusije i Kine. Zanimljivo, 2007. godine, Kina je testirala anti-satelitsku raketu i uspešno uništila jedno od svojih orbitirajućih meteoroloških satelita. To je bila poruka svetu o njihovim novim mogućnostima i ozbiljna zabrinutost američkoj vojsci.

Nacionalni svemirski centar odbrane, novo ime za Pentagonov svemirski ratni komandni centar.

Prema rečima generala Džeja Rejmonda, šefa svemirske komande vazduhoplovnih snaga, ovo novo mesto će imati organizacione mogućnosti, kao i mogućnosti za obuku i opremanje, da odgovori na izazove koji se mogu razviti u svemiru. Vazduhoplovne snage rade u saradnji sa Nacionalnom kancelarijom za izviđanje kao bi stvorili zajednički svemirski projekat poznat kao "ratni domen“.

Kako navodi Defense One, novi general će "dolaziti na posao svaki dan fokusirajući se na ovo: da se pobrine da možemo organizovati, obučiti i opremiti naše snage kako bi odgovorili na izazove u ovoj oblasti“, rekao je general Džej Rejmond, šef svemirske komande vazduhoplovnih snaga. Tu je takođe i promena imena Pentagonove svemirske komanda (sa "Inter-institucionalni centar zajedničkih svemirskih operacija“ na “Centar nacionalne svemirske odbrane"). Reorganizacijom se očekuje da svemirski projekti imaju veću snagu da se takmiče za budžetska sredstva u odnosu na druge zemaljske projekte.

"Posao Komiteta oružanih snaga je da prepozna kada je birokratija slomljena, a zatim da je popravi", rekao je predstavnik američkog Kongresa, Majk Rodžers, predsednik Predstavničkog doma oružanih strateških snaga.

"Na kraju dana, mi moramo da uskladimo odgovornost sa autoritetom smanjimo birokratiju, i smanjimo rizik konflikta sa drugim oblastima misije kako bi stavili prioritet na svemirske investicije i ljude zadužene za vođenje ratova u domenu svemira." Zanimljivo, ideja o ratu u svemiru nije nova. Strahujući od lansiranja sovjetskog nuklearnog oružja iz orbite, SAD su počele sa testiranjem anti-satelitskog oružja krajem 1950-ih godina. Čak su testirali nuklearne bombe u svemiru pre nego što je orbitalno oružje za masovno uništenje zabranjeno Sporazumom UN-a o svemiru 1967. godine.

Nakon što su UN zabranile orbitalno oružje za masovno uništenje, svemirski nadzor je postao ključna komponenta Hladnog rata, gde su sateliti služili kao deo složenih sistema za rano upozoravanje o raspoređivanju ili lansiranju nuklearnog oružja na zemlji. Tokom većeg dela Hladnog rata, Sovjetski Savez je razvio i testirao "svemirske mine", koje su bile brodovi koji su se sami detonirali, i koji su mogli da traže i unište američke špijunske satelite.

1980-ih godina, militarizacija svemira je dostigla vrhunac sa Strateškom odbrambenom inicijativom Reganove administracije u vrednosti od više milijardi dolara, poznate kao Ratovi zvezda, čiji je cilj bio da razvije orbitalne kontramere za sovjetske interkontinentalne balističke rakete.

1985. godine je vazduhoplovstvo SAD-a sprovelo jasnu demonstraciju svojih značajnih mogućnosti kada je F-15 borbeni avion lansirao raketu koja je “uklonila iz orbite“ neispravni američki satelit.

(Defence one)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Sila 11 THAAD - novo oružje američke mobilne protivraketne odbrane

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja