(VIDEO) OVAKO SLAVE RUSI: Crnomorska flota proslavila 234 godine, PRVI ADMIRAL BIO IM SRBIN!
Foto: Printscreen YouTube, Wikipedia

Jubilej

(VIDEO) OVAKO SLAVE RUSI: Crnomorska flota proslavila 234 godine, PRVI ADMIRAL BIO IM SRBIN!

Planeta -

Posle Dana pobede, Rusija je proslavila još jedan praznik - 13. maj je dan osnivanja Crnomorske flote, a juče je bila 234. godišnjica od tog dana.

Praznik je osnovan u čast te flote, koja je veliki ponos ruske armije, a slavi se od 1996. godine.

U Sevastopolju su držane, ali najviše pažnje izazvale su demonstracione vežbe mornaričke pešadije, kao i veliki praznični koncert, na kojem nastupa i Ansambl pesama i igara Crnomorske flote.

Crnomorsku flotu, koja štiti južne ruske granice, osnovala je imperatorka Katarina Velika, po savetu kneza Potemkina, posle prisajedinjenja Krima Rusiji, 1783. godine. Istovremeno sa osnivanjem flote, građen je i Sevastopolj, kao glavna pomorska baza te flote.

Međutim, manje je poznato da je jedan od osnivača i prvi admiral ruske Crnomorske flote bio Srbin Marko Vojnović (1750-1806), potomak slavne loze kralja Stefana Dečanskog.

Marko Vojnović, prvi admiral Crnomorske flote (Foto: Wikipedia)
Marko Vojnović, prvi admiral Crnomorske flote (Foto: Wikipedia)

On je dao ogroman doprinos u borbi Rusije sa Turskom, učestvovao je u najvećim pomorskim bitkama tog vremena, opsadi Bejruta, ruskoj kolonizaciji obala Kaspijskog jezera. Bio je vojni pedagog i kapetan ličnog broda Katarine Velike.

Crnomorska flota dokazala se već 1790. pobedama nad Osmanlijama u Rusko-turskom ratu 1787-1792, kao i pobedama nad istom flotom u Prvom svetskom ratu. Tu je i odbrana Sevastopolja za vreme Krimskog rata 1853-1856. godine i velika pobeda nad fašističkom Nemačkom u Drugom svetskom ratu.

(Glas Moskve)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Nimic vs Kuznjecov

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track