(VIDEO) PRAVA ISTINA O KOLUMBOVOM OTKRIĆU AMERIKE: Nije mu to bila namera, bio je DVOSTRUKI AGENT
Foto: Profimedia

Pravi agent 007

(VIDEO) PRAVA ISTINA O KOLUMBOVOM OTKRIĆU AMERIKE: Nije mu to bila namera, bio je DVOSTRUKI AGENT

Planeta -

Posle građanskog rata u Španiji od 1474-1480. godine, gde je Portugal podržavao stranu koja je izgubila sklopljen je sporazum po kome je Lisabon povukao podršku uz obavezu Španije da ne dira u afričke kolinije Portugala.

Sporazum je gotovo odmah prekršen, a Špancu su želeli da dobiju znanje portugalskih moreplovaca. U međuvremenu je došlo do promene na tronu u Portugalu pa je Španija podržavala izdajnike. Među njima su mogi prebegli posle poraza u Španiju, uključujući i porodicu Kristofera Kolumba, koji je samo glumio da je izdajnik.

Sada postoje dokazi da su Kolumbo i portugalski kralj Džon II slumili neprijateljstvo. Kolumbo je bio na nekoliko tajnih sastnaka sa kraljem i njegovim najpouzdanijim ljudima, a na jednom je odlučeno da se proba put oko Afrike do Indije, jer su Muslimani blokirali put preko Sredozemlja. ta ruta kada je otkrivena je bila zlata vredna.

Čak postoje podaci da je poznati moreplovac bio u stvari neko drugi, a da je Kolumbo bio samo alijas. Zapravo prema novim podacima Portugalci su preko svojih agenata na španskom dvoru kod kraljice Izabele, imali nameru i uspeli da Špance drže podalje od afričkih poseda i istočnog puta u Indiju, i da ih nagovore na (očekivano beslpodnu) potragu za putem ka Indiji na Zapadu.

Ostatak je istorija.

(Ancient Origins)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track