GLAVNA SVAĐA OVOG LETA: Do nedavo su bili u ljubavi, danas Britanija i EU opasno ratuju!
Foto: Profimedia

Raspravljaju oko ovih stvari

GLAVNA SVAĐA OVOG LETA: Do nedavo su bili u ljubavi, danas Britanija i EU opasno ratuju!

Planeta -

Velika Britanija priprema se za svađu s EU oko strukture pregovora o razdruživanju i buduće uloge Suda EU, raspirujući sve ogorčeniji rat rečima i pre samog početka pregovora.

Ministar za Bregzit Dejvid Dejvis ocenio je evropsko stajalište o formatu pregovora "nelogičnim" i kazao da ga "malo vređaju" sugestije da su evropski sudovi bolji od britanskih.

Na pitanje o stanovištu EU da bi dve strane prvo trebalo da postignu napredak u pregovorima o pravima građana, granici između Severne Irske i Republike Irske te finansijskoj nagodbi pre nego što počnu pregovori o budućim odnosima, Dejvis je rekao da je taj sled "nelogičan".

"Kako pobogu rešiti pitanje granice sa Severnom Irskom i Republikom Irskom ako ne znate kakva nam je opšta politika za granice, kakav je carinski sporazum, kakav sporazum o slobodnoj trgovini, trebate li promeniti carine na granici ili ne?", kazao je.

"Ne možete doneti odluku o jednom bez drugog, to je posve nelogično... To će biti glavna svađa ovog leta."

Kazao je takođe da je Britanija spremna da se usprotivi tome da Sud EU bude nadležan za prava evropskih građana koji žive u Britaniji nakon što izađe iz EU.

(dnevnik.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track