SMENJUJU TRAMPA? Predsednik SAD sve bliži opozivu
Foto: Reuters

Impičment

SMENJUJU TRAMPA? Predsednik SAD sve bliži opozivu

Planeta -

Zbog pritiska na bivšeg šefa FBI Džejmsa Komija i navodnog odavanja tajni Rusiji, pojedinci u Kongresu prete lideru SAD Donaldu Trampu glasanjem o svrgavanju s vlasti

VAŠINGTON - Američki predsednik Donald Tramp sve je bliži opozivu (impičmentu), nakon što je otkriveno da je od Džejmsa Komija, direktora FBI, koga je smenio prošle nedelje, tražio da prekine istragu o vezama Majkla Flina, njegov bivšeg savetnika za nacionalnu bezbednost, sa Rusijom.Serija skandalaIako je Bela kuća hitno demantovala ove tvrdnje, Njujork tajms i brojni drugi mediji pozivaju se na zapisnik sa sastanka sa Trampom, koji je Komi lično napisao.Tramp je smenio Flina nakon što je utvrđeno da je lagao o svojim kontaktima sa ruskim zvaničnicima, o čemu je FBI vodio istragu.- Majkl Flin je dobar čovek. Nadam se da možeš da odustaneš od toga - navodno je rekao Komiju, misleći na istragu o Flinu.Džejson Čafec, republikanac i presedavajući Komiteta za nadzor, najavio je da bi pod pretnjom optužnice mogao od Komija da traži da se dostave sve beleške o susretu s Trampom, što bi moglo da dovede do pokretanja impičmenta.

Nove optužbe protiv Trampa dolaze u jeku skandala o navodnom odavanju poverljivih informacija Rusima. Tramp je prošle nedelje u Beloj kući ugostio Sergeja Lavrova, ruskog šefa diplomatije, i ambasadora Sergeja Kisljaka. Na ovom sastanku Tramp je ruskoj strani otkrio obaveštajne podatke o Islamskoj državi, što su njegovi kritičari proglasili izdajom.Velika afera- Najnovija otkrića o Trampu dostigla su tačku i razmere skandala „Votergejt“ (koji je doveo do ostavke Ričarda Niksona 1974). Tramp treba sve da iznese u javnost, jer što duže odlaže, afera će duže da traje - rekao je juče Džon Mekejn, republikanski senator.

ZAPISNICI Ruski predsednik kritikuje atmosferu u VašingtonuPUTIN: BUJA POLITIČKA ŠIZOFRENIJAVladimir Putin, predsednik Rusije, izjavio je juče da je spreman da Američkom kongresu dostavi zapisnike sa susreta između Trampa i Lavrova, ukoliko je to potrebno.- Mi vidimo da u Americi buja politička šizofrenija. Ne postoji drugi način da se objasne optužbe protiv predsednika SAD da je odao neke tajne Lavrovu. Širenje antiruske atmosfere je glupo i opasno - poručio je Putin.On je rekao da je Moskva isprva debate u SAD o ruskom mešanju u izbore smatrala „smešnim“, ali da je sada „zabrinuta zato što je teško zamisliti šta ljudi koji prave takve besmislice sledeće mogu izmisliti“. Putin je kritikovao američke političare, ne navodeći imena, ili kao „glupe“ ili „opasne i beskrupulozne“ pošto namerno „nanose štetu sopstvenoj zemlji“.

Skandali predsednikaTRI NEUSPEHADo sada su tri američka predsednika bila suočena s postupkom opoziva - Endrju Džonson (1866-69) jer je ponudio amnestiju zvaničnicima Konfederacije i stavio veto na zaštitu ljudskih prava bivših robova, Ričard Nikson (1969-74) zbog afere „Votergejt“ i Bil Klinton (1993-2000) zbog seks-afere s Monikom Levinski. Nijedan od njih nije bio i zvanično opozvan.

E.K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track