(VIDEO) OPASAN INCIDENT U SIRIJI: SAD opet bombardovala Asadovu vojsku, izgovor neverovatan
Foto: Reuters

Rat u Siriji

(VIDEO) OPASAN INCIDENT U SIRIJI: SAD opet bombardovala Asadovu vojsku, izgovor neverovatan

Planeta -

Američki avioni bombardovali su danas konvoj sirijskih snaga kod granice s Jordanom ocenjujući da konvoj može da predstavlja pretnju koalicionim snagama koje se bore protiv džihadista Islamske države u Siriji, izjavio je Frans presu neimenovani američki zvaničnik.

Konvoj nije odgovorio na upozorenja da se ne približava suviše blizu snagama koalicije u oblasti Tanf na jugu Sirije, gde se nalazi kamp sirijskih pobunjenika koji imaju podršku SAD, rekao je taj zvanićnik.

„Izvršen je napad. On je bio protiv provladinih snaga koje deluju u blizini Tanfa. Ove provladine snage delovale su u okviru utvrđene zone deeskalacije“, rekao je i portparol Pentagona za Sputnjik.

Prema njegovim rečima, „komandant na terenu smatrao je da ove snage predstavljaju pretnju koalicionim snagama“.

​U ponedeljak je „Masdr njuz“ javio da vojnici sirijske arapske vojske zajedno sa pripadnicima lokalnih snaga povezanih sa iračkim narodnim jedinicama pripremaju da povrate obližnji granični prelaz Tanf od ID.

Medijski izveštaji navode da su sirijski pobunjenici izrazili zabrinutost, jer se sirijska vojska nalazi „preblizu“ baze američkih specijalnih snaga u Tanfu.

​Ovo nije bio prvi put da je koalicija predvođena SAD namerno ili slučajno napala sirijsku vojsku koja se bori protiv DAEŠ-a.

U ranim jutarnjim časovima 7. aprila, Sjedinjene Američke Države lansirale su 59 raketa „tomahavk“ na sirijski vojni aerodrom u Šairatu, koji se nalazi oko 40 kilometara od grada Homsa. Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je da je napad bio odgovor na navodnu upotrebu hemijskog oružja u Idlibu za koji Vašington krivi sirijsku vladu.

Sirijski opozicioni mediji preneli su da je u napadu uništen veliki broj vozila.

Za sada nema izveštaja o mogućim žrtvama u tom napadu.

(Beta/Sputnjik Srbija)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Sila 11 THAAD - novo oružje američke mobilne protivraketne odbrane

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track