(VIDEO) OVIH PET ORUŽJA KINA JE SPREMILA ZA AMERIKU: Ali SAD nemaju adekvatan odgovor na njih
Foto: AP

Adekvatan odgovor

(VIDEO) OVIH PET ORUŽJA KINA JE SPREMILA ZA AMERIKU: Ali SAD nemaju adekvatan odgovor na njih

Planeta -

U poslednjih dvadeset godina, Kina se brzo popela od regionalne do globalne vojne sile.

Pre jedne generacije, Narodna oslobodilačka armija Kine bila je naoružana sa zastarelim oružjem. U međuvremenu, Kina je otišao iz zelene u plavu vodu mornarice, vazduhoplovstvo aktivno razvija tzv. petu generaciju aviona, a vojska je detaljno modernizovana.

Kina prepoznaje mogućnost sukoba sa Sjedinjenim Američkim Državama, iako mali, ali shodno tome planira svoje naoružanje. Imajući to u vidu, ovde su pet kineskih oružja kojih se SAD najviše plaši.

DF-21D protivbrodski balistički projektil

Najopasnije oružje za snage SAD u azijsko-pacifičkom regionu su antibrodske balističke rakete Dong Feng-21D (DF-21D), poznate kao "ubice brodskih nosača". Radi se o raketama specijalno dizajniranim da napadnu američke nosače aviona. DF-21D je sistem baziran sa zemlje, procenjenog raspona preko 1.500 kilometara. Jednom pokrenut, projektil bi mogao da prati putanju plovila koje se kreće brzinom do 10 do 12 maha.

Zbog brzine i kinetičke energije izazvale bi ozbiljnu štetu čak i najvećim pomorskim brodovima. Niko ne zna sigurno, ali se veruje da bi direktan pogodak iz DF-21D mogao biti dovoljan da se nosač aviona onesposobi, ili čak i potone. Montira se na drumski transporter, sa kog se i lansira, pa je veoma teško locirati ih pre lansiranja.

Lovac Čengdu J-20

Prvi kineski mlazni lovac pete generacije, J-20 je velik dvomotorac trenutno u fazi demonstracije. Svrha J-20 je nepoznata, ali robustan dizajn aviona ide u prilog velikom broju različitih mogućnosti. Avion će biti dugog dometa, teško primetan ako i potpuno neprimetan za radare. Kina je napravila tri prototipa, poslednji je leteo početkom marta 2014. a predviđeno je da uđe u operativu oko 2020. godine.J-20 je kineski najambiciozniji projekat aviona ikada. Avion je napravljen da ima najmodernije radare a može da nosi oružje za napad vazdušnih i zemaljskih meta, kao i brodova.

Najočigledniji uloga za J-20 je kao vazduh superiornost borca. dubinsku the J-20 je znači da borac može funkcionisati dalje sa kineskog obale, presretanje napad i bombardera aviona uključujući F / A-18 lovaca bombardera i B-1 i B-2 bombardera. Kao borac velikog dometa, J-20 može takođe patroliraju sporne teritorije, posebno u podršci Kine nedavno proglašena PVO Identifikacija zoni.Kina takođe može da koristi J-20 za napad na američku vazdušnu podršku. Druga moguća uloga J-20 bi bila da napadne američke brodove i baze u azijsko-pacifičkom regionu.

Antisatelitsko naoružanje

Decenijama, američka svemirska vojna oprema daje snagama SAD značajnu prednost na bojnom polju. Sateliti su od suštinskog značaja za američki način ratovanja. Ovo se posebno odnosi na Aziju, gde su rastojanja od kontinentalnog dela SAD u hiljadama milja.Kina ima operativnu balističku raketu SC-19, opremljenu sa KT-2 (kinetičko vozilo za ubijanje). Lansirano u svemir KT-2 može biti vođeno do cilja infracrvenim senzorima. KT-2 nema eksplozivnu bojevu glavu, ali uništava neprijateljske satelite pri sudaru sa njima.

U 2007. godini, jedan KT-2 udario je i uništio stariji kineski satelit. U maju 2013. Kina je pokrenula "zvučne rakete" za visinske eksperimente. Obaveštajci SAD smatraju da se radi, ustvari, o SC-19/KT-2 testu. Smatra se da je SC-19 u stanju da dosegne do središnjeg dela Zemljine orbite, čime bi američka satelitska navigacija bila u opasnosti.Kinesko ASAT oružje moglo bi da cilja različite američke satelite, uključujući i one za prikupljanje obaveštajnih podataka, komunikacije i navigaciju satelita. Gubitkom ovih satelita bi bilo teško da se izvrši izviđanje u Kini. To bi takođe ometalo vazdušno, zemaljsko i pomorsko kretanje, usporilo komunikacije, i sprečilo korišćenje vođenja oružja GPS sistemima.Desantni brodovi klase 071

Kina ima tri desantna broda za iskrcavanje klase 071 - Kunlunšan, Jingangšan i Čangbajšan. Zbog ova tri broda bi zapadni pomorske posmatrači zovu Kineze "aligator mornarica". Jer su brodovovi namenjenu za transport i isporuku marinaca na neprijateljske obale. Još tri broda 071 se očekuju.Svaki brod nosi 20.000 tona i dugačak je skoro 700 metara. 071 klasa može da preveze bataljon marinaca od 400 do 800 vojnika i do 18 oklopnih vozila.

Brodovi imaju avionsku kabinu u koju staju dva helikoptera V-9, a može da skladišti još četiri u velikom hangaru. Brodovi takođe imaju veoma dugu palubu na kojoj mogu skladištiti amfibijska vozila, gumene čamce i aeroglisere.Osim napada na obale i ostrva, brodovi mogu poslužiti za pomoć u katastrofama i humanitarnoj pomoći.Ofanzivne sajber operacije

Kineska vojska veruje da će uspostava "elektronske dominacije" biti od ključnog značaja za njihov uspeh u budućem sukobu. Od pet kineskih oružje kojih se Amerika najviše plaši, najzagonetnija je sposobnost Kine da stvara ofanzivne sajber operacije.Ofanzivne sajber operacije su širokog spektra delovanja, od psiholoških operacija do uništavanja neprijateljske opreme i infrastrukture. Kineska elektronska vojska mogla bi postići tu dominaciju od oduzimanja kontrole komunikacionih mreža, širenja štetnog softvera, pa čak i vođenje onlajn dezinformativne kampanje.

Foto Reuters
Foto Reuters

Sajber ofanziva se najbolje koristi u kombinaciji sa tradicionalnim vojnim operacijama, i predstavlja još jedan front. Recimo, kineske sajber operacije mogu poremetiti neprijateljske računarske mreže ili ometati neprijateljske komunikacije, dok ne dođe do vazduhoplovog i raketnog napada.Glavnu kinesku sajber-jedinicu čini osoblje Trećeg odeljenje, što je nešto slično američkoj Agenciji za nacionalnu bezbednost. Treće odeljenje moguće ima čak 130.000 članova, koji su vezani za kineske vojne jedinice, dvanaest operativnih zavoda, i tri istraživačka instituta. U okviru Trećeg odeljenja je Drugi biro, takođe poznat kao 61398 jedinica, čiji su zadatak operacije koje uključuju SAD.

(Nationalinterest)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(Kurir TV) SILA 2. epizoda - Poređenje ruskog S 300 i kineske kopije HQ-9

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track