OVO JE NAJVEĆA RAZLIKA IZMEĐU RUSA I AMERIKANACA: Novinarka iz SAD otkrila tačku spoticanja dve sile
Foto: Profimedia

Dijametralno drugačije shvatanje

OVO JE NAJVEĆA RAZLIKA IZMEĐU RUSA I AMERIKANACA: Novinarka iz SAD otkrila tačku spoticanja dve sile

Planeta -

“Demonizacija Rusije je još gora ako uzmemo u obzir patnje koje je ruski narod pretrpeo tokom Drugog svetskog rata”, piše američki Consortium News.

Amerika je na svom području poslednji put bila u ratu 1860. godine i većina Amerikanaca danas rat vidi kao “apstrakciju i zabavu”.

“Današnja demonizacija Rusije je posebno uvredljiva kada pogledate patnje ruskog naroda tokom Drugog svetskog rata”, piše novinarka Natali Boldvin nakon posete spomen-muzeju posvećenog opsadi Lenjingrada.

Muzej je spomenik vojsci i civilima koji su odbranili grad. Vojnici i civili su gasili požare, uklanjali neeksplodirane granate iz zgrada, popravljali vozila i evakuirali civile. Blokada je trajala 872 dana, od 8. septembra 1941. do 27. juna 1944. godine, a odnela je 1,2 miliona života, uglavnom usled gladi i hladnoće, ali i zbog bolesti i bombardovanja.

FotoL Profimedia
FotoL Profimedia

Većina mrtvih pokopano je u masovne grobnice, od kojih je najveća na današnjem Memorijalnom groblju gde je zakopano oko 500 hiljada ljudi.

“Od 3,5 miliona predratnog stanovništva, samo je njih 700 hiljada ostalo živo. Među njima su bili vojnici, radnici, deca i žene. Od svih preživelih, oko 300 hiljada bili su vojnici koji su došli iz drugih delova zemlje da bi pomogli u opkoljenom gradu. Malo je verovatno da je prosečni Amerikanac u stanju da shvati razmere ovih patnji. Osim za male skupine Amerikanaca koji su poslati da se bore u raznim besmislenim sukobima, rat je nešto što se događa “negde drugde i nekom drugom”. To je za njih apstrakcija ili, što je još gore, zabava”, piše autorka članka Natli Boldvin.

Natali često optužuju za rusofiliju, a jedan od razloga je i njena knjiga "Ukrajina - velika šahovska partija i kako je zapad bio matiran"

“Amerika s dve strane ima okeane, a na severu i jugu “slabe i prijateljski nastrojene susede”. U Sjedinjenim Državama nije bilo rata od 1860. godine, a poslednju invaziju smo imali 1812. Sve to objašnjava ograničenja i manjak skromnosti američke mladosti. Do te mere su lišeni mudrosti da sebe smatraju izuzetnim i nezamenjivim”, zaključuje novinarka Consortium Newsa.

(Consortium News)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track