ROHANI: Narod je izabrao saradnju sa svetom, ali ne prihvatamo ničije pretnje
Foto: AP

Prva izjava nakon izbora

ROHANI: Narod je izabrao saradnju sa svetom, ali ne prihvatamo ničije pretnje

Planeta -

Predsednik Irana Hasan Rohani koji je danas ubedljivom pobedom osigurao reizbor na funkciju poručio je da su Iranci ovakvim glasanjem odabrali da sarađuju sa svetom, istovremeno upozorivši da oni ne prihvataju "pretnje niti poniženja".

"Poruka našeg naroda je jasno izražena. Iranski narod je odabrao put zajedničkog angažovanja sa svetom, daleko od ekstremizma. Iranski narod želi da živi u miru i prijateljstvu s ostatkom sveta, ali ne prihvata bilo kakvu pretnju niti poniženje", poručio je Rohani u prvom govoru nakon pobede, prenosi AFP.

Agencija navodi da se Rohani u govoru koji je prenošen na državnoj televiziji naizgled dotakao i regionalnog rivala Saudijske Arabije, kojoj je trenutno u poseti predsednik SAD Donald Tramp.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

"Naš narod je objavio susednim zemljama i celom regionu da je put osiguravanja bezbednosti kroz jačanje demokratije, a ne oslanjanje na strane sile", rekao je Rohani.

Prethodno je on u prvoj poruci na društvenim mrežama nakon reizbora naveo da će ispuniti predizborna obećanja o stvaranju slobodnijeg društva i poboljšanju ekonomije, preneo je Rojters.

"Iran je velika nacija. Vi ste pravi pobednici izbora... Ostaću pri onome što sam vam obećao", stoji u postu koji je Rohani objavio na Tviteru.

Iranski predsednik Hasan Rohani i zvanično je pobedio na predsedničkim izborima, sa oko 57 odsto dobijenih glasova, izjavio je danas iranski ministar unutrašnjih poslova Abdolreza Rahmani Fazli, na osnovu 99,7 odsto prebrojanih glasova.

"Od ukupno oko 41,2 miliona glasova, Rohani je osvojio 23,5... i pobedio na izborima", rekao je Rahmani Fazli uživo na državnoj televiziji, prenosi Rojters.

Rohanijev glavni protivkandidat, predstavnik konzervativne struje Ebrahim Raisi, dobio je 15,8 miliona glasova, naveo je ministar, napomenuvši da su rezultati konačni, navodi AFP.

Iranci su juče glasali za predsednika, a drugi krug neće ni biti održan jer je Rohani osvojio većinu glasova već u prvom krugu.

Kako je navedeno, glasanje je bilo produženo do ponoći po lokalnom vremenu, a glasači su u dugim kolonama čekali kako bi glasali.

Ranije danas, iranska državna televizija proglasila je dosadašnjeg predsednika Rohanija pobednikom na predsedničkim izborima, što znači da je pred njim još jedan četvorogodišnji mandat u kojem će nastojati da proširi slobode i domašaj zemlje u spoljnom svetu.

Rohani (68) je, inače, na izborima 2013. godine osvojio 51 odsto glasova.

On otelotvoruje nade liberalnijih Iranaca u veću političku slobodu kod kuće i bolje odnose sa spoljnim svetom.

Svoju političku budućnost stavio je na kocku otvarajući Iran ka spoljnom svetu i savladavajući protivljenje radikalnih političara postizanju istorijskog nuklearnog sporazuma u zamenu za oslabađanje od pogubnih sankcija, navodi AP.

Nijedan odlazeći predsednik nije uspeo da osvoji reizbor od 1981, kada je ajatolah Ali Hamnei, sadašnji vrhovni vođa i najmoćniji čovek u Iranu, postao predsednik.

Pobedu su Rohaniju već čestitali predsednik Sirije Bašar al Asad, ruski predsednik Vladimir Putin i Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini.

(Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track