(VIDEO) KUKASTI KRST U SENCI KIPA SLOBODE: Kako je opstala jedina nacistička enklava u SAD
Foto: Youtube Screnshot/wochit

Sumanuto

(VIDEO) KUKASTI KRST U SENCI KIPA SLOBODE: Kako je opstala jedina nacistička enklava u SAD

Planeta -

Filip Knir i njegova tadašnja verenica Patriša Flin kupili su lepu kuću na Long Ajandu u blizini Njujorka. Godina je bila 1999. i nisu imali bilo kakvih problema sa kupovinom iako su morali dobiti posebno odobrenje od Američko-nemačke zadruge doseljenika.

Kasnije su shvatili da su dobili odobrenje zato što su oboje bili belci, a Filip je imao i nemačke korene. Službeno, ta zadruga ima zadatak promocije istinske nemačke kulture i brigu za održanje nemačkih ideala. Međutim, nemačka veza Zigfrid Parka je puno dublja i znatno mračnija. Zajednicu su osnovali nacistički simpatizeri tokom tridesetih godina prošlog veka i jedno vreme su je koristili kao kamp za obuku mladih arijevaca. Nekad davno su američki Nemci marširali pod nacističkom zastavom i uzvikivali nacističke pozdrave, ali od kraja Drugog svetskog rata se čak i ta zajednica malo distancirala od propale ideologije.

Kako prenosi Njujork tajms, čak su uklonili i grmlje u obliku svastike, a promenili su imena ulica. Nekad su Adolf Hitler i Josef Gebels imali svoje ulice tek nekoliko kilometara od Njujorka. Ranije spomenuta grupa nacista kupila je četrdesetak jutara zemlje i dali joj ime Izletište prijatelja nove Nemačke. spolja je to izgledalo kao savršeno normalna kulturalna zajednica Nemaca u Americi, ali donedavno tajne fotografije prikazuju zastave Hitlerove omladine, a u jednoj od fotografija vide se muškarci u uniformma italijanskih crnokošuljaša kako marširaju ispod nacističke zastave.

Neke druge fotografije pokazuju ljude u nacističkim uniformama kako neometano sede za stolovima. Mračna istoriju nemačke enklave dospela je u javnost nakon što su Knirovi odlučili da tuže Zadrugu jer im nisu dozvolili da oglase prodaju svoje kuće. Naime, pre nekoliko godina su odlučili da im je kuća premala, ali nisu smeli nikome da kažu da je žele prodati. Nisu im dozvolili čak ni da postave natpis "Kuća na prodaju" u svom dvorištu.

Zbog toga su ih tužili i na kraju su dobili 175.000 dolara odštete. Tokom sudskog procesa izišla je na videlo i zanimljiva činjenica da vlasnici kuća samo zakupljuju zemljište od Američko-nemačke zadruge koja je odlučivala ko može i tko ne može živeti na toj zemlji.

(Ekspress.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track