MOSKVA POZVALA NATO DA ODUSTANE OD SUKOBA: Zbog okruživanja Rusije mogućnost sukoba sve veća
Foto: Profimedia

Novi hladni rat

MOSKVA POZVALA NATO DA ODUSTANE OD SUKOBA: Zbog okruživanja Rusije mogućnost sukoba sve veća

Planeta -

Moskva poziva NATO da se, dok ne bude prekasno, odrekne pokušaja da izgradi odnose sa Rusijom u duhu konfrontacije, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

"Odnosi Rusije i NATO-a nalaze se na najnižem nivou od završetka krize Hladnog rata. Alijansa je jednostrano zamrzla sve projekte praktične saradnje u oblastima od zajedničkog interesa, koji su predviđeni pomenutim dokumentima i davali opipljiv doprinos evropskoj bezbednosti. Iako su se usmeno saglašavale sa potrebom da se eliminišu podele na kontinentu, zapadne zemlje su se opredelile za ’zatvorenu‘ NATO-centričnu bezbednosnu arhitekturu. Nastavak te politike postao je dugoročni kurs o vojno-političkom ’obuzdavanju Rusije‘. Njegova direktna posledica je povećanje verovatnoće sukoba na evroatlantskom području“, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

"Namera Alijanse da dokaže svoju relevantnost naduvavanjem mita o ’opasnosti sa Istoka‘ sprečava ujedinjenje napora država u borbi protiv zajedničkih pretnji i izazova", dodaje se u dokumentu.

"Rastući negativni trendovi nisu izbor Rusije. Oni su direktan rezultat višegodišnje destruktivne linije bloka, čiji je cilj nesmotreno postizanje vojno-političke dominacije u evropskim i svetskim poslovima. I dok nije kasno, treba zaustaviti pokušaje izgradnje odnosa sa našom zemljom u duhu šema i mehanizama sukoba", ističe se u dokumentu.

Ministarstvo naglašava da je Moskva uverena u mogućnost održavanja plodotvorne diskusije o postojećim problemima.

"Ovde je glavna stvar svest o realnosti, depolitizovano razumevanje savremenih procesa i mogućnost da se gleda dalje od trenutnog horizonta u interesu ne samo ’kluba izabranih zemalja‘, već i svih, bez izuzetka, naroda Evrope", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je akcije NATO-a u blizini ruske granice nazvalo opasnim pokušajem da se zaobiđu principi osnivačkog akta o odnosima Rusije i Alijanse, što dovodi do trke u naoružanju.

"Preduzete mere za jačanje ’istočnog krila‘ NATO-a i jačanje vojnog prisustva i infrastrukture u pograničnim regionima uništavaju odredbe osnivačkog akta, pre svega u pogledu obaveza ’sprovođenja svoje kolektivne odbrane i drugih zadataka obezbeđivanjem neophodne usaglašenosti, integracije i kapaciteta jačanja, a ne putem dodatnog stalnog razmeštanja značajnih borbenih snaga‘. Napredno raspoređivanje NATO tehnike, nezavisno od svrhe njenog korišćenja upravo predstavlja stalno vojno prisustvo, a to što će se njeno osoblje formalno rotirati, u principu nije bitno“, navodi se u saopštenju.

"Smatramo da su pokušaji da se zaobiđu principi osnivačkog akta opasni i u suprotnosti sa stvarnim interesima samih država-članica NATO-a. U tome vidimo nameru Alijanse da se ozakone vojne pripreme u blizini granice sa Rusijom koje zajedno sa vojnim aktivnostima pojedinih zemalja bloka menjaju odnos snaga u Evropi i dovode do opasnog vrtloga trke u naoružanju", zaključuje se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

(Sputnjik)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track