PUTIN OTKIDA NA KUĆU OD KARATA: Predsednik Rusije obožava popularnu seriju!
Foto: Fnet/AP

NEOČEKIVANO

PUTIN OTKIDA NA KUĆU OD KARATA: Predsednik Rusije obožava popularnu seriju!

Planeta -

Šef Kremlja naredio saradnicima da prate avanture Frenka Andervuda, koga igra oskarovac Kevin Spejsi, kako bi bolje razumeli politički sistem u Americi

VAŠINGTON - Vladimir Putin, predsednik Rusije, veliki je fan popularne serije „Kuća od karata“, u kojoj Kevin Spejsi na maestralan način glumi Frenka Andervuda, predsednika Amerike, i pliva kroz brojne intrige kako bi zadržao apsolutnu vlast u Beloj kući.

Šef Kremlja je čak naredio svojim saradnicima da gledaju svaku epizodu serije kako bi što bolje razumeli politički sistem u Americi. To tvrdi Majkl Dobs, izvršni producent HBO, po čijoj je noveli iz 1989. godine i snimljena kultna serija čija peta sezona uskoro počinje.- Ruski predsednik očigledno misli da je u pitanju dokumentarna, a ne zabavna serija. Putin je svom ministru odbrane Sergeju Šojguu naredio da gleda „Kuću od karata“ kako bi što bolje razumeo šta se dešava u Americi - rekao je Dobs.

On ističe da Putin nije jedini svetski lider koji ne propušta epizode njegove serije.- Si Đinping mi je lično rekao da redovno prati seriju i razgovarali smo o tome šta mu se dopada.Pored Kevina Spejsija, glavnu ulogu tumači Robin Rajt, koja glumi prvu damu SAD Kler. U proteklim sezonama serije odnosi između Amerike i Rusije su opisani kao vrlo napeti, gotovo neprijateljski. Dobs je odbio da kaže šta će se dogoditi u petoj sezoni:- U stvarnom svetu stvari se u politici vrlo brzo menjaju i trudimo se da taj tempo ispratimo u seriji. Vrlo je teško napraviti dramu koja liči na dokumentarni program, ali verujem da smo uspeli. Veoma je važno da naši politički lideri shvate da mogu da sarađuju sa svojim kolegama i da će tada svima biti bolje.Očekuje se da nova sezona bude puna aluzija na pobedu i ulazak Donalda Trampa u Belu kuću.

Carski doček u VersajuPUTIN IDE KORACIMA PETRA VELIKOGPutin će danas doputovati u posetu Francuskoj, gde će ga u versajskoj palati primiti francuski kolega Emanuel Makron, kada će biti i obeležena 300-godišnjica uspostavljanja bilateralnih diplomatskih odnosa dve zemlje.Jelisejska palata je saopštila da će Makron primiti Putina u Versaju, rezidenciji francuskih vladara, gde će biti otvorena velika izložba povodom 300-godišnjice od posete ruskog cara Petra Velikog Francuskoj 1717. godine.- Izložba pripremljena u saradnji sa muzejom Ermitaž u Sankt Peterburgu obeležiće 300-godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa Francuske i Rusije - saopštila je Jelisejska palata.

DIJALOGPREDSEDNIK FRANCUSKE MAKRON PRIZNAO: Ne možemo bez Rusije! Emanuel Makron, predsednik Francuske, uoči dolaska Vladimira Putina, priznao je veliku važnost dijaloga s Rusijom jer bez Rusije nije moguće rešiti brojne problema na međunarodnoj sceni.- Mnogi međunarodni problemi ne mogu biti rešeni bez Rusije i toga moraju svi da budu svesni. Samo dijalogom sa Rusijom možemo doći do rešenja - rekao je Makron na sastanku lidera Grupe sedam na Siciliji.Makron, najmlađi predsednik Francuske još od Napoleona, najavio je da će situacija u Siriji i Ukrajini biti među glavnim temama razgovora sa Rusijom.On je ranije kritikovao pripajanje Krima Rusiji 2014. godine, ali je naveo da je važno „imati otvoren dijalog s Moskvom“.Putin je pre sedam meseci otkazao planiranu posetu Parizu zbog neslaganja u vezi sa Sirijom. Ambasador Rusije u Francuskoj Aleksandar Orlov rekao je da Moskva ima „pozitivno mišljenje“ o Makronu, opisujući ga kao „veoma inteligentnog, realnog i pragmatičnog“.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

POGLEDAJTE: Putin vs novinari!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track