TEHNOLOŠKI ARMAGEDON: Otkriveno poreklo virusa Vona Kraj, odgovornog za globalne sajber napade
Foto: Shutterstock

Jezik krije istinu

TEHNOLOŠKI ARMAGEDON: Otkriveno poreklo virusa Vona Kraj, odgovornog za globalne sajber napade

Planeta -

Stručnjaci za sajber bezbednost ustanovili su da bi sajber virus "VonaKraj" (WaanaCry), koji je ugrozio više od 200.000 kompjutera u 150 zemalja ranije ovog meseca, mogao biti delo hakera poreklom iz južne Kine, Hong Konga, Tajvana ili Singapura, piše list "Saut Čajna morning post" (SCMP).

Eksperti iz američke kompanije "Flešpoint", navodi kineski list, sproveli su lingvističku analizu koda virusa i utvrdili da su program izradile osobe kojima je kineski jezik maternji, sa južnim dijalektom, prenosi danas Tass. Hakeri su potom uz pomoć Gugl prevodioca preveli sadržinu na druge jezike.

Ranije je američka softverska kompanija "Simantek" saopštila da iza napada sajber virusom "VonaKraj" možda stoje hakeri iz Severne Koreje.

Hakeri su 12. maja tim virusom napali kompjutere širom sveta tražeći potom od korisnika da uplate određenu svotu kako bi im ponovo omogućili pristup blokiranim dokumentima a, prema nekim navodima, pri tom su korišćene hakerske metode koje je razvila američka Nacionalna bezbednosna agencija (NSA).

(Tanjug)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Uništavali milione računara, pravili štetu u milijardama: 5 najrazornijih virusa svih vremena!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track